2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Deloitte: a jogszerûtlen munkáltatói ellenõrzés súlyos büntetéssel járForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-02 14:11:24
Jogellenesen végzett munkahelyi ellenõrzés miatt 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedõ bírságot szabhat ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a jogsértés súlyától függõen – hívja fel a figyelmet a Deloitte Legal.

A jogi szolgáltató cég hírlevelében tájékoztat: a munkáltatónak széleskörû jogosultsága van a munkavállaló ellenõrzésére, azonban nem korlátlan és nem sértheti a munkavállaló személyes jogait és emberi méltóságát. Gyakori hiba, hogy elhagyják a munkáltatók az ellenõrzésre vonatkozó tájékoztatást, vagy indokolt esetben a hozzájárulás beszerzését. Továbbá elõfordul, hogy az adott célnak nem megfelelõ technológiai megoldást alkalmaznak.

A munkáltató a munkahelyi megfigyeléssel tudja ellenõrizni, hogy az alkalmazottak bizalmasan kezelik-e a mûködéssel kapcsolatos információkat, illetve tényleges munkavégzési idejük mértékét. A felülvizsgálathoz a munkavállaló hozzájárulására nincs szükség, kivétel például a magántulajdonban lévõ eszköz (okostelefon, tablet) nyomon követésénél. Az alkalmazottat megkérdezni nem, de minden esetben tájékoztatni kell az ellenõrzõ intézkedésekrõl és eszközökrõl.

A munkáltató áttekintheti a munkavégzésre kibocsátott kommunikációs eszközökön folytatott diskurzusokat, a belsõ munkahelyi levelezést, amennyiben a munkavállalókat elõzetesen megfelelõen tájékoztatta a használatra vonatkozó feltételekrõl és az ellenõrzési jogosultságról.

Szarvas Júlia, a Deloitte Legal hálózatának ügyvédje, a közleményben felhívja a figyelmet: a munkahelyi ellenõrzés csupán az alkalmazott munkaviszonnyal összefüggõ magatartására irányulhat, tehát például hozzájárulás nélkül a munkáltató nem ellenõrizheti a munkavállaló személyes leveleit. Még akkor sem, ha a postafiók kizárólag munkavégzési célokat szolgál.

Az alkalmazottak kamerás megfigyelése is lehetséges, azonban az ellenõrzés nem irányulhat a tényleges munkavégzés mértékének ellenõrzésére. Kivétel a veszélyesnek minõsülõ munkahelyeken – mint például egy veszélyes gépsor mellett -, ahol indokolt és gyakran munkáltatói kötelesség a kamerás megfigyelõrendszer alkalmazása, a dolgozók személyes biztonságának megõrzése érdekében.

A GPS nyomkövetõ vagy GSM rendszerek alkalmazhatók, amennyiben a munkakör miatt fokozott ellenõrzésre van szükség, például futárok és sofõrök esetében. Munkaidõn kívül ilyen jellegû személyes adatot a munkáltató nem ellenõrizhet, mert nincs meg hozzá sem a törvényi jogalapja, sem a megfelelõ adatkezelési cél.

Jogszerûtlen adatkezelési eljárás esetén a munkavállaló azonnali hatállyal felmondhat és igényérvényesítéssel a NAIH-hoz fordulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!