2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ritkítják a vérszívókatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-03 14:01:54
A szúnyoggyérítõ szerek az emberre és a melegvérû állatokra nem veszélyesek.

Ma elkezdõdik a szúnyoggyérítés Debrecenben is – közölte az irtást koordináló megyei katasztrófavédelem. Az akció ütemezési tervének tanulsága szerint július 1. és 4. között a levegõbõl végzik a légi kémiai gyérítést a megyeszékhelyen, minden nap mintegy 1250 hektáros területen. Július 5-én és 6-án pedig földi kémiai irtás folyik majd 2800 hektáron.
Csúszás volt

Mint Madai Petra szóvivõ írta, az akció az elõzõ héten kezdõdött, a kedvezõtlen idõjárás azonban némiképp akadályozta a munkát, volt, hogy az erõs szél miatt nem tudtak felszállni a repülõgépek. A gyérítést végzõ konzorcium arra törekszik, hogy az ütemtervhez képest kialakult csúszást a hét végén behozza.
Több módszert alkalmaznak

– A kifejlett szúnyogokat légi jármûrõl, úgynevezett finomcseppes eljárással permetezik, ilyenkor az irtószert apró cseppekre bontva juttatják ki. Földi irtás esetében jellemzõbb a melegködképzõ-generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül el a kezelt területen. A felhasznált irtószereket az Országos Tisztifõorvosi Hivatal engedélyezi, a hatóanyagok közös Európai Uniós listája alapján. Az irtószerek emberre és melegvérû állatokra nem ártalmasak, a méhekre azonban igen, ezért az önkormányzatok a náluk bejelentkezett méhészeket idejében értesítik a gyérítésrõl, hogy idõben el tudják zárni méheiket – tájékoztatott Madai Petra. A közlemény szerint a szúnyoggyérítésnél is tartózkodni kell attól, hogy közvetlen kontaktusba kerüljünk a kezelést végzõ jármûvekkel, irtószertartályokkal, magával a szerrel. Ha utóbbi mégis bekövetkezne, a bõrfelületet alaposan meg kell mosni szappannal.

Az önkormányzatoknak van lehetõségük irtást, vagy a kezelés ismétlését igényelni. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság ügyfélszolgálatán és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság e-mail címén lehet megtenni.

Országszerte több mint 132 ezer hektáron irtanak a hét folyamán. A központi szúnyoggyérítés második hetében légi kémiai kezeléssel 85 ezer, földi kémiai technológiával pedig 38 ezer hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek, biológiai gyérítést pedig közel tízezer hektáron alkalmaznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!