2024. május 19. Vasárnap, Ivó, Milán.
 
Rogán: A módosítások a devizahitelesek érdekeit szolgáljákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-05 11:15:07
Címkék: Bihari hírek
A bankok a megemelt kamatokon, és az elmúlt idõszakban a devizahiteleseken iszonyatos mennyiségû pénzt kerestek, az ott keletkezett tisztességtelen profitot vissza kell adniuk - közölte a Fidesz frakcióvezetõje Az Estében.

Pénteken dönt az Országgyûlés a devizahiteleseket megsegítõ törvényrõl. A javaslat a Kúria jogegységi döntése alapján semmisnek tekinti az árfolyamrést. A bankoknak pedig kötelezõ lenne bizonyítani, hogy tisztességesek az ügyfelekkel kötött szerzõdések. A szerdán elfogadott módosító indítványok alapján felfüggesztenék a devizahiteles ügyekben a végrehajtásokat, a bankok pedig nem emelhetnek egyoldalúan kamatot.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje Az Estében elmondta: a módosítások az ügyfelek érdekét szolgálják. Az elévülés az egyik legfontosabb módosító indítvány, ami egyértelmûen kimondja, hogy a 2009 elõtt keletkezett követeléseket is be lehet hajtani a bankokon, a másik fontos javaslat megtiltja a kamatemelést.

A Fidesz frakcióvezetõje közölte: mi is láttuk, hogy elindultak kamatemelési próbálkozások, a bankok pluszpénzeket akartak bekasszírozni a kamatemeléssel, ezt tiltjuk meg – mondta. Hozzátette: a bankok nem tudnak most még egy újabb bõrt lenyúzni az ügyfelekrõl.

Rogán Antal július közepére várja a törvény kihirdetését. A frakcióvezetõ kitért arra, hogy a helyzetet nemcsak ez rendezi, hanem a szeptemberi elfogadásra váró másik kettõ: az egyik a forintosításról szól, a másik majd arról rendelkezik, milyen formában kapják meg az ügyfelek azt az összeget, amit a bankoknak vissza kell fizetniük a számukra.

A Fidesz frakcióvezetõje az M1 esti mûsorában közölte, hogy akit kár ért, érvényesítheti az érdekeit, de hangsúlyozta: az állam azoknak az érdekét fogja képviselni, akik jelenleg is nyögik a devizahiteleket. Akik élhettek a végtörlesztéssel, azok már kiszálltak a devizahitel-csapdából, s bár az õ jogaik is érvényesek, azt nekik kell érvényesíteni a bankok irányába – közölte Rogán Antal. Hozzátette: nagyon rövid eljárási idõket szabtak, s a bíróságok vállalták, hogy a devizahiteles ügyekben nyáron nem tartanak ítélkezési szünetet, így körülbelül október végére lezárulhatnak a perek. A politikus néhány száz perre számít.

Arra az újságírói kérdésre, milyen árfolyamon állítják át a devizahiteleket forinthitelekre, Rogán Antal közölte: a Fidesz frakció és a Bankszövetség között vita van errõl. A Fidesz szerint meg kell osztani az árfolyamkockázatot, azaz nem vállalhat minden árfolyamkockázatot az ügyfél, s ezért a kormányt arra kérték, hogy végezzen számításokat és tárgyaljon a bankokkal. Errõl végsõ döntés szeptemberben várható – mondta a politikus. Hozzátette: „az árfolyamkockázatot meg kell osztani, azt nem tudjuk elfogadni, hogy a bankok megpróbálnak mindent rászorítani az ügyfelekre”.

Rogán Antal emlékeztetett: a magyar jogrendszerben volt már arra példa, hogy a körülmények jelentõs megváltozása folytán a ’90-es évek elején a törvényhozás a bankrendszernek adott igazat. „Most a fordított helyzetet éljük meg, azt gondolom, most az ügyfeleknek kell igazat adnunk a bankokkal szemben” - nyilatkozta.

A Fidesz frakcióvezetõje közölte: a bankok a megemelt kamatokon, és az elmúlt idõszakban iszonyatos mennyiségû pénzt kerestek a devizahiteleseken, s az ott keletkezett tisztességtelen profitot vissza kell adniuk. „Egy fair bankrendszer csak akkor tud igazán, fair módon mûködni, ha az alapjai is azok. (…) Ennek az árát meg kell fizetni, de ez nem jelenti azt, hogy az állam ebben nem vállalhat a bankok oldalán felelõsséget, a végtörlesztésnél is az összes költség egyharmadát az állam vállalta” – közölte Rogán Antal. Hozzátette: „hogy most vállal-e ilyet, azt a kormánynak kell eldönteni”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek