2019. január 23. Szerda, Alfonz, Rajmund.
 
A fuvarozók akár 2,2 millió forint bírságra is számíthatnak, ha több szabályszegést követnek elForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-18 15:45:59
Hétfõtõl a közúti fuvarozó cégek maximum 2,2 millió, jármûvezetõik 800 ezer forint bírságot is fizethetnek, ha egyszerre több szabálysértést is elkövetnek.

A kormány egy hónapja módosította a közúti áru- és személyszállítással kapcsolatos bírságolásról szóló, eredetileg 2009-ben született rendeletét. A hétfõtõl hatályba lépõ módosítás az akkortól elkövetett szabálysértésekre vonatkozik.

A rendelet 13 mellékletben sorolja fel a szabályszegéseket, melléjük téve, hogy azokért mekkora bírság fizetendõ, és hogy a fuvarozó cég vagy pedig a jármûvezetõ állja a számlát. Így például van melléklet az engedély nélküli fuvarozásra, az engedély nélküli személyszállításra, a vezetési idõ túllépésére, vagy éppen a tachográf hiányára, hibájára, illetve manipulálására.

A mellékletek táblázataiban felváltva szerepelnek bírságolandóként a cégek, illetve a jármûvezetõk.

Egy szabálysértés elkövetésekor nincs is gond a bírság kiszabásával, hiszen a táblázatban ott van az összeg és az alany. Más a helyzet, ha egyszerre több szabálysértést észlel a hatóság, ekkor ugyanis nem az egyes tételek összege lesz a végsõ bírság, hanem létezik egy bírságplafon. Emellett szét kell választani a bírságolandókat is, cégekre, illetve jármûvezetõkre. Jelenleg ezt úgy szabályozza a rendelet, hogy két csoportba osztja a vétkeket, és a súlyosabb csoportnál 1 millió, míg az enyhébbnél 600 ezer forint a bírság felsõ határa. Ez azonban csak a cégekre vonatkozik, ha a jármûvezetõ a ludas – a bírságra kötelezett -, akkor 400 ezer, illetve 250 ezer forint a felsõ határ.

Ez az összeg elég hamar össze tud jönni, hiszen például a súlyosabb csoportból a napi 9 órás vezetési idõ 1,5 órás túllépése már 300 ezer forintos bírsággal jár, de az 56 órás heti vezetési idõ 9 órával való túllépése újra csak ekkora bírságot von maga után. Mindkét esetben közösen fizet a fuvarozó és a jármûvezetõ.

Az új szabály megszünteti a szabálysértések miatti különbségtételt, mindössze a cégre, illetve jármûvezetõre történõ szétválasztás marad. Az egyes bírságtételeket – mindkét esetben – összesíteni kell. A cégeknél az összeg nem haladhatja meg a legsúlyosabb bírság háromszorosát, a jármûvezetõknél pedig a másfélszeresét, a felsõ korlát a cégeknél a 2,2 millió, a jármûvezetõknél 800 ezer forint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!