2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kötelezõ a szén-monoxid riasztó, de még mindig sok a megbízhatatlan típusForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-12 11:53:13
A hagyományos ablakok lecserélése jól záródóakra felerõsítette a nyílt égésterû kazánok és vízmelegítõk okozta szén-monoxid mérgezés lehetõségét, amely ellen riasztóval lehet védekezni, de tízbõl csak egy-kettõ megfelelõ.

Egy belügyminiszteri rendelet – a nyitott égésterû gázüzemû tüzelõberendezések üzemeltetése esetén – egyes épületekben kötelezõvé teszi a szén-monoxid-érzékelõk felszerelését, tavaly október 15-étõl. Ilyen épület a bölcsõde, az óvoda, az iskola, a szálláshely és a kórház is, amennyiben a tüzelõberendezés a közösségi térben, vagy pedig a vele légtér-összeköttetésben lévõ helyiségekben van.

Az olyan új épület, amelyben nyitott égésterû tüzelõberendezés üzemel, csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha – a jogszabályban meghatározott mûszaki követelményeknek megfelelõ – szén-monoxid-érzékelõ berendezést helyeznek el benne. Ennek az az oka, hogy a nyitott égésterû berendezés nem az épületen kívülrõl kapja az égéshez szükséges levegõt, hanem az épületen belüli levegõt használja erre a célra, ezért ha nincs megfelelõ levegõ-utánpótlás, tökéletlenné válik az égés, és ez szén-monoxid-termeléssel jár. Emiatt már több haláleset történt az országban.

Ezeket a kötelezõen felszerelt érzékelõket a kéményseprõknek kell ellenõrizniük a kémények ellenõrzésével egyidejûleg. A kémények évente esedékes ellenõrzése során a tulajdonosnak kell nyilatkoznia arról, hogy neki kötelezõ-e felszereltetni az érzékelõt.

Becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

A Víz-, Gáz-, Fûtéstechnika szaklap megbízásából, saját akkreditált laboratóriumában 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálatát végezte el Steiber József szakértõ. A tapasztalatai alapján tíz – riasztóval felszerelt – lakás közül nyolcban hamis biztonságérzetben élnek a lakók. A szakértõ szerint a riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak a megbízhatók, idõben jelzik a szén-monoxidot.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) idén 10 szén-monoxid érzékelõt vizsgált meg és abból 9-et alkalmatlannak talált a funkciója betöltésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!