2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Önkormányzat 2014 – Negyedórán belül ki kell érnie a rendõrnek a szavazóhelyiséghezForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-12 16:26:00
A rendõrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintõ segítségkérés esetén az elsõ járõr 15 percen belül megérkezzen a helyszínre.

A választással összefüggõ rendõri feladatokról szóló ORFK-utasításban az olvasható: a rendõrkapitányságok vezetõinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelõzõ és követõ napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendõri jelenlét.

A rendõrkapitányságok vezetõi gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön mûködõ szavazatszámláló bizottság elnöke megkapja a szükséges tájékoztatást arról, hogy a rendõrök gyors igénybevétele milyen módon történhet meg.

Az utasítás szerint a közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintõ segítségkérés esetén az elsõ járõr vagy a segítségkérésre reagáló rendõri erõ 15 percen belül megérkezzen.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsõdlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha ehhez szükség van rendõri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendõrnek. Az intézkedés során – amelyrõl a rendõr minden esetben köteles jelentést készíteni – biztosítani kell a választás zavartalanságát.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint vasárnap a nemzetiségi választáson már egy rendõri intézkedés történt: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura nemzetiségi szavazókörében a szavazóhelyiség bejárati ajtajának egyik üvegezett részét a feltorlódó tömeg egyik tagja kitörte. Senki sem sérült meg, de a szavazatszámláló bizottság elnöke szükségesnek látta a rendõrség értesítését. A rendõrség biztosította a rendet a szavazókör környékén, a szavazást nem kellett felfüggeszteni.

A szavazás napján a rendõrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!