2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Önkormányzat 2014 – Háromféle választási eljárás van folyamatbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-10 13:14:01
Három választási eljárás fut egymással párhuzamosan még a héten: vasárnap tartják az önkormányzati választás megismételt szavazásait 11 településen, eközben az október 12-i választás eredménytelensége miatt 23 esetben idõközi választást is kell tartani, és még tart a november végi újpesti idõközi országgyûlési választás eljárása is.

Az érintett 11 településen, 56 szavazókörben jogszabály-sértés miatt kell megismételni az október 12-i helyi önkormányzati választás szavazását. Meg kell ismételni Pécsen a 8. szavazókörben az egyéni képviselõ-választás szavazását, Sumonyban az egyéni listás választás szavazását, Ózdon mind a 37 szavazókörben a polgármester-választást. A fõváros XVIII. kerületében, a 63. szavazókörben az egyéni képviselõ-választást, Bakson pedig a polgármester-, az egyéni listás és a megyei önkormányzati választást kell megismételni.

Gyõrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselõ-választás szavazását, Recsken a 3. szavazókörben a polgármester- és az egyéni listás, Jászkiséren a polgármester- és az egyéni listás, Cserhátszentivánban a polgármester-választás szavazását, Látrány 1. szavazókörében az egyéni listás választást, Szekszárdon a 27., a 28., a 29. és a 30. szavazókörben a polgármester- és az egyéni választókerületi választás szavazását. Ezeken a településeken csak a szavazást ismétlik meg vasárnap, nem a teljes választási eljárást.

A jelöltek ugyanazok, akik október 12-én voltak, új jelöltet állítani nem lehetett, és szavazni is csak azok szavazhatnak, akik október 12-én szerepeltek a névjegyzékben, vagy azóta szereztek nagykorúságot.

Ettõl eltérõen azonban azokon a településeken, ahol október 12-én eredménytelen volt a szavazás a jelöltek közötti szavazategyenlõség miatt, vagy azért, mert nem volt elegendõ számú jelölt, idõközi választást kell tartani. Ezek az októberi voksolástól teljesen független, “új választások”, amelyeket a jövõ év elején tartanak meg az érintett 23 településen.

Az idõközi választásokon a teljes választási folyamat az elejérõl indul, azaz például a jelölteknek ajánlásokat kell gyûjteniük, nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál, a választási bizottságoknak pedig dönteniük kell a szavazólapok képérõl is. Az idõközi választásokon tehát új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitûzése után költöztek a településre. Az idõközi polgármester-választások idõpontjáig a hivatalban lévõ polgármester “ügyvezetõként” tovább viszi az ügyeket, és ugyanígy, ahol képviselõ-testületet nem sikerült választani, a képviselõ-testület dolgozik “ügyvezetõként”.

Szavazategyenlõség miatt a következõ településeken kell idõközi polgármester-választást tartani: Tengeri, Fancsal, Mezõnyárád, Alsótold, Mike, Szorosad, Lispeszentadorján és Zalamerenye. Október 12-én jelölt hiányában elmaradt a voksolás, így idõközi polgármester-választást kell tartani a következõ településeken: Répáshuta, Aparhant, Udvari, Daraboshegy, Tanakajd, Nemesvita, Valkonya. Idõközi egyéni választókerületi választást kell tartani szavazategyenlõség miatt a következõ településeken: Pilis (8. számú egyéni választókerület), Tiszavasvári (8. számú egyéni választókerület), Mezõtúr (1. számú egyéni választókerület).

Elegendõ számú jelölt hiányában elmaradt az egyéni listás választás, ezért idõközi voksolást kell tartani Kishajmáson és Tanakajdon. Mivel nem sikerült elegendõ számú jelöltet választani, így Kisbudmér, valamint Bozzai és Mesterháza településen lesz idõközi egyéni listás választás. Mindezeken túl még tart a november 23-ai újpesti idõközi országgyûlési választás választási eljárása is: Kiss Péter a fõváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedõ) országgyûlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án, ám a politikus júliusban elhunyt, így idõközi parlamenti választást kell tartani a választókerületben.

Az idõközi országgyûlési választáson 13 jelöltet vettek nyilvántartásba, valamennyiüknek sikerült összegyûjteni az induláshoz szükséges 500 érvényes választópolgári ajánlást. És mivel országgyûlési választásról van szó, még akkor is, ha idõközi, a választókerület választópolgárainak lehetõségük van arra, hogy ne Magyarországon, hanem valamelyik külképviseleten szavazhassanak. Az újpesti mellett egy másik idõközi országgyûlési képviselõ-választásra is sor kerül majd a jövõ év elején, mivel Navracsics Tibor – aki Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett parlamenti mandátumot – uniós biztossá kinevezése miatt lemondott parlamenti mandátumáról. Az új képviselõt február 22-éig kell megválasztani, a Nemzeti Választási Bizottságnak legkésõbb december 14-éig kell kitûznie a voksolás idõpontját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!