2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Pálinkafõzés - ki fizet és mennyit? Utánanéztünk!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-16 12:11:48
A pálinkafõzés 2015-re vonatkozó adótörvény módosító tervezete sok félreértésre ad okot. A legtöbb helyen pontatlanságot olvashatunk vagy nem jól értelmezzük.

A pálinkafõzés.com oldalon szakemberek magyarázatát olvashatjuk. Most ebbõl szemeztünk néhány fontos gondolatot.

Magánfõzés meghatározása:

"A párlatnak a magánfõzõ lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter ûrtartalmú, párlat-elõállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfõzõ által végzett elõállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig."

Kiegészítés részünkrõl:

50 liter tiszta szesz, azaz 100 liter 50%-os párlat állítható elõ egy évben.

Magánfõzõ meghatározása:

"Az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztõ személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsbõl származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik."

Kiegészítés részünkrõl:

A változtatás lényege, hogy olyan magánszemély élhet a magánfõzéssel, akinek van saját gyümölcsfája, gyümölcse.

Bérfõzetõ adózása:

"A szeszfõzdében bérfõzés keretében, a bérfõzetõ alapanyagából elõállított párlat adója egy bérfõzetõ részére évente:
a, legfeljebb 50 liter mennyiségig 167000 Forint,
b, az 50 litert meghaladó mennyiségre 333385 Forint."

Kiegészítés részünkrõl:

Tehát a bérfõzdében elõállított párlat után 50%-os adókedvezmény van egy évben 100 liter 50%-os párlatra, melynek literenkénti adója 50%-os párlatra vetítve 835 Forint. 100 literes mennyiség felett a teljes jövedéki adót kell megfizetni a bérfõzetõnek, amely 1 liter 50%-os párlatra számolva 1670 Forint.

Magánfõzés átalányadója:

"Az elõállított magánfõzött párlat adója évi 1000 Forint, amelyet a magánfõzõ fizet meg."

Kiegészítés részünkrõl:

A magánfõzõ egy évben 100 liter 50%-os párlatot állíthat elõ, mely után 1000 Forint átalányadót köteles fizetni.

Magánfõzõ bejelentési kötelezettsége és az illetékes hatóság:

"A magánfõzõ a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követõ 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz."

Magánfõzõi átalányadó megfizetésének módja, helye, elévülés:

"A magánfõzõ az elõállított magánfõzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követõ év január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságához. Ha a magánfõzõ nem állított elõ tárgyévben párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási (1000 Forint) kötelezettsége."

"Magánfõzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az elõállított magánfõzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétõl számított 1 év elteltével évül el."

"A magánfõzõ átalányadójából származó bevétel a magánfõzõ lakóhelye szerinti önkormányzatnak a bevétele."

"A magánfõzõ desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfõzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban az önkormányzati adóhatóság jár el."

A magánfõzött párlat felhasználása:

"A magánfõzött párlat kizárólag a magánfõzõ, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfõzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthetõ."

"Az évente elõállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfõzõ a többletmennyiséget köteles bejelenteni és gondoskodni a megsemmisítésérõl."

Kiegészítés részünkrõl:

A magánfõzött párlat tehát ezután sem adható el. Mivel a törvénymódosítás nem érinti a kistermelõ párlatértékesítésére vonatkozó rendelkezését (évente 400 liter 50%-os párlat elõállítása és annak a rendeletben meghatározott módon való értékesítése), ezért feltételezzük, hogy kistermelõ továbbra is elõállíthatja értékesítés céljára az éves mennyiséget. Olvasatunkban az került értelmezésre, hogy magánfõzõ nem élhet a kistermelõi fõzés értékesítés lehetõségével és kistermelõ nem élhet a magánfõzés jogával. De ez még nem világos.


Összegezve:

1. Hány liter hány fokos?

Itt van a legtöbb pontatlanság. A törvény mindig tiszta szeszre vonatkozik, azaz 100%-os szeszre! Ennek megfelelõen az 50 liter mennyiség 100 liter 50%-os párlatot jelent.

2. Fõzhetõ mennyiség magánfõzésben:

Most jönnek a nagy félreértések! A hírekben több helyen úgy jelent meg, hogy negyedére csökken a fõzhetõ mennyiség, ami igaz. Jelenleg 400 liter 50%-os párlat állítható elõ egy évben, amibõl 86 liter adómentes és a fennmaradó 314 liter a teljes jövedéki adó befizetésével fõzhetõ le (információink szerint ezzel szinte egyéltalán nem éltek a magánfõzõk). A fejekben egy szám van, a 86 liter 50%-os adómentes mennyiség. Ezért sokan azt hiszik, hogy most ennek a negyedét lehet csak fõzni január 1-tõl. Nem igaz, sõt! Január 1-tõl 50 liter tiszta szesz, azaz 100 liter 50%-os párlat állítható elõ magánfõzésben, mindössze évi 1000 Forintos átalányadó befizetésével. Tehát nem csökkent, hanem nõtt a magánfõzésben, "szinte adómentesen" elõállítható párlat mennyisége 14 literrel!

/A médiában még mindig rosszul jelenik meg a mennyiség, mert ott a magánfõzésben január 1-tõl fõzhetõ mennyiséget 50 liter 86%-os mennyiségként jelölik, ami nem igaz./

3. Gyümölcstermelõ magánszemély:

Az, akinek van saját gyümölcse! NEM KISTERMELÕ, NEM ÕSTERMELÕ!

4. Fõzhetõ mennyiség bérfõzésben:

Bérfõzetni kedvezményesen, azaz 835 Forint/liter+fõzési díjért 100 liter 50%-os párlatot lehet egy évben. Ezen felül meg kell fizetni a teljes jövedéki adót, ami 1670 Forint/liter+fõzési díj.

5. Bérfõzdékben a kedvezményes jövedéki adó mértéke:

Még a törvény részletes indoklásában is el van írva a pontos érték, ezért nem csoda, ha a média félretájékoztat. Tehát! A törvénymódosítás értelmében, 2015 január 1-tõl egy liter 50%-os párlat után a bérfõzdékben a kedvezményes jövedéki adó 835 Forint (nem pedig 1670 Forint).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!