2023. február 3. Péntek, Balázs.
 
Mesteri konyhai praktikák háziasszonyoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 12:47:41
Egy jó háziasszony nem csupán sürög-forog a konyhában hanem mesteri praktikákkal nyûgözi le a családot. Most mutatunk néhányat ügyes megoldást!

- A felvágott zöldséget ne áztassuk vízben, mert a sérült sejtekbõl kioldódik a vitamin. Inkább egészben mossuk meg, és csak utána szeleteljük fel.
- Kelkáposzta fõzésénél tegyünk egy-két szál zellert a vízbe, megszûnik a kellemetlen illat.
- Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni, érdemes egy kis tejjel felhigítani.
- Az elsózott levesbe fõzzünk bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét.
- Befõzéskor a befõttes üvegeket állítsuk nedves konyharuhára, hogy ne pattanjanak meg a hirtelen hõmérsékletváltozáskor. Töltsük tele, ha csavaros tetejû az üveg. Ha celofánnal kötjük le, ne legyen színültig tele.
- Ha télen veszünk paradicsomot és paprikát, úgy tudjuk eltárolni sokáig a hûtõben, hogy darabonként szalvétába csomagoljuk, és egy papírdobozba helyezve tesszük a hûtõszekrénybe. Hetekig eláll!


- Ha túl erõsre sikerült az étel, tegyünk bele egészben egy megpucolt almát.
- A vöröshagymát kis idõre ( 5-10 perc) tegyük a mélyhûtõbe, így nem fogja csípni a szemünket aprításkor.
- Ha fõzéskor a lencséhez pár szelet paradicsomot adunk, hamarabb puhul.
-Tartsunk vizet a szánkban miközben hagymát pucolunk, és nem fogja bántani a szemünket az illóolaj.
- Ha sütõben készült ételre reszelt sajtot teszünk, hintsük meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.
- Ha fokhagymát tisztítunk, egyszerûbb, ha elõtte a kés lapjával megroppantjuk, utána már kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját.
- Egyszerûen párolhatunk brokkolit mikróban is: egy jénai tál aljára 1-2 evõkanálnyi enyhén sózott vizet kanalazzunk, majd helyezzük bele a rózsáira szedett, 1-2 cm-es száras brokkolit. Lefedve 6-8 perc alatt megpuhul.


- A brokkoli rózsái hamarabb puhulnak meg, mint a szára, ezért fõzés elõtt vágjuk be hosszában a szárait.
- Ha a karfiol fõzõvizébe kevés tejet teszünk, akkor szép fehér marad.
- Leveseket, pörkölteket csak akkor sózzuk meg, ha már félig megfõtt! Így sokkal hamarabb puhul meg.
- A tészta fõzõvizébe csak forrás után tegyünk sót és olajat, így sokkal gyorsabban felforr.
- Hússzeletek klopfolásakor, tegyünk a deszka alá több rétegben öszehajtott konyharuhát, így nem zavarjuk a szomszédot.
- A gyümölcsleves nagyon finom lesz, ha a habarásba liszt helyett puncspudingport teszünk.
- Ha a hússzeletek klopfolásakor a húst frissentartó fóliával letakarjuk, nem fröcsög a húslé és a húsklopfoló is tiszta marad.
- Ízletesebb a hús, ha panírozáskor a tojásba kevés olajat öntünk.
- Nem barnul (ég) meg az olaj, ha hasábburgonya sütésekor sárgarépát is teszünk a forró olajba.
- Aki nem szeret fokhagymát pucolni minden fõzésnél, az egy félórát szánjon rá egy este és darálja le, majd olajjal keverje össze és eláll hónapokig egy mûanyag tálban. Hûtõben, mélyhûtõbe is tehetõ jégkocka tartóban, így megvan az adag is és könnyû kivenni a tartóból. Akár fagyosan is beletehetõ az ételbe, mert úgyis elolvad a fõzésnél.


- Kész rakott tésztánk tetejét még forrón kenjük meg egy kis margarinnal, így nem lesz száraz, ropogós, hanem visszagyengül.
- Ha a jénai edényt kivajazzuk, nem tapad az edény falához sem a tészta, sem a hús.
- Ha a hust elkészítés elõtt leöntjük fûszeres olajjal 1-2 órára betesszük a hûtõbe, fele idõ alatt megpuhul a sütõben, vagy grillen.
- Elsózott ételbe tojás sárgáját teszek (óvatosan, hogy egyben maradjon). A tojás sárgája is rengeteg sót képes felvenni.
- Ha friss cserepes fûszert veszünk és nem használjuk fel az egészet, vágjuk össze és fagyasszuk le, az ételben ugyanolyan íze lesz, mint a frissnek.
- Tej forralása elõtt öblítsük ki az edényt hideg vízzel. Nem ég le.
- Puding fõzésekor elõbb a pudingport és a cukrot keverjük össze,aztán a tejet hozzá.Nem csomósodik össze.
- A tészta fõzõvizébe tegyünk pár csepp étolajat, nem ragad össze a tésztánk,fõzés után.
- Bármilyen hús hamarabb megpuhul, ha fõzés közben teszünk bele egy kávéskanál cukrot vagy szódabikarbónát.


- Töltött hústekercs készítésekor a a szeletet egyik oldalán kloffoljuk ki. Ez az oldala kerüljön kivülre tekeréskor.A hús nem fog összeugrani.
- Bepácolt húsokat nem szabad sózni, az olaj és a fûszerek mellé egy kis ecetet kell adni, így hamarabb átjárja a fûszer íze. Sütés közben célszerû a húst sörrel locsolni, így a hús nem szárad ki a grillen.
- Finomabb a rántott hús, ha morzsa helyett összetört chipsbe forgatjuk.
- A burgonya köretnek jobb ize lesz, ha fõzés közben egy kisebb babérlevelet teszük hozzá. Ízesíthetjük rozmaringgal vagy bazsalikommal is.
- Nem keményedik meg a máj, ha a kívánt szeletekre vágjuk vagy csikozzuk és olajba vagy tejbe ázni hagyjuk legalább egy órát. Másnap is porhanyós. (Kürtös Lajosné)
- Ha keménytojást fõzünk,a vízbe tegyünk sót (1 dl-hez,1 kanállal),így könnyebben lejön a héja, pucoláskor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!