2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Pálinkamester: finomítani kell a pálinkafõzés és párlatkészítés szabályozásátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-24 17:00:25
A Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke szerint jövõre olyan változtatásokkal kellene finomítani a pálinkafõzés és párlatkészítés szabályain, amelyek az uniós keretek között is segítik a pálinkafõzõ szakma elõrelépését.

Dúl Udó ezt azzal kapcsolatban mondta az MTI-nek, hogy az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt módosul jövõre a bérfõzés és a magán-pálinkafõzés szabályozása, így egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében bérfõzésnél 835 forint jövedéki adót kell fizetni literenként. A szakértõ emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján Magyarországnak változtatnia kellett eddigi gyakorlatán – vagyis a bér- és magánfõzés jövedéki adómentességén -, így elengedhetetlen volt a jövedéki adó módosítása.

A változásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarországon uniós szabályok alapján van meghatározva a jövedéki adó mértéke, illetve az alkalmazható kedvezményes kulcsok; utóbbi Magyarország esetében 50 százalék. A háztartásban elõállított gyümölcsszeszre megállapított adó egyelõre nincs teljesen összhangban a kapcsolódó irányelvekkel (92/83 és 92/84 EU irányelv), amelyeket várhatóan még a jövõ évben felülvizsgálnak az unióban – fûzte hozzá. Dúl Udó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a bérfõzés jövedéki adója (literenként 835 forint 50 százalékos párlatnál) miatt sokan elgondolkoznak azon, hogy inkább otthon fõzzenek “pálinkát”, hiszen ez esetben évente 1000 forintot kell befizetni. Emiatt a bérfõzéssel is foglalkozó kereskedelmi fõzdék jelentõs veszteséget szenvedhetnek el.

A legtöbb kereskedelmi fõzde bérfõzést is vállal azért, hogy meg tudjon élni az alkoholpiacon tapasztalható erõs versenyben – fûzte hozzá. A szakember szerint a magánfõzésben készíthetõ mennyiség 200 literrõl 50 literre történõ csökkentése kedvezõtlenül hat azokra a kézmûves (szakvégzettséggel is rendelkezõ) párlatkészítõkre is, akik magánfõzésben állítottak elõ rendkívül jó minõségû, versenynyertes párlatokat, amelyekkel a pálinka és a szakma hírnevét is javították. A szabályozás igen bonyolult ezen a területen, a szakember ezért szakmaközi összefogást és aktív párbeszédet javasol a szabályozás folytatása és az ágazati szereplõk fennmaradása érdekében, a magánfõzés értékeinek megtartásával.

Az Országgyûlés a héten fogadta el a jövõ évi adótörvényekrõl szóló törvényjavaslatot, amely szerint a magánfõzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztõ magánszemélyekre vonatkoznak. A bérfõzés jövedékiadó-mértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik – az eddigi adómentesség helyett -, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 835 forint jövedéki adót kell fizetni. A magánfõzésben elõállított párlat után a magánfõzõnek jövõ évtõl évi 1000 forint átalányadót kell fizetnie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!