2019. február 16. Szombat, Julianna, Lilla.
 
Az MNB 25 millió forintra bírságolta a CIB BankotForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-07 08:53:03
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 25 millió forintra bírságolt a CIB Bank Zrt-t, mivel a banknál kötelezettségszegést állapítottak meg - derül ki a jegybank határozatából.

Az MNB közölte azt is, hogy a hitelintézetet több intézkedés megtételére és rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezték, így a banknak egyebek mellett 2015 január 31-ig úgy kell módosítania a fogyasztónak és a mikrovállalkozásnak minõsülõ ügyfeleivel kötött pénzforgalmi szolgáltatások nyújtására vonatkozó keretszerzõdésében az általános üzletszabályzatában foglalt feltételeket, hogy a beszedéssel érintett összegek esetében is biztosítsa a fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelek részére történõ visszatérítés lehetõségét.

Emellett a határozat kimondja azt is, hogy a hitelintézetnél vezetett fizetési számlák - beleértve az egyéni vállalkozó részére vezetett fizetési számlákat is - a hatósági átutalási megbízás és az átutalási végzés alapján történõ átutalás teljesítése szempontjából egy fizetési számlának minõsülnek.

A banknak szavatolnia kell azt is, hogy 2015. január 31-ig teljesítse és azt követõen folyamatosan biztosítsa a fizetõ fél pénzforgalmi szolgáltatójaként, hogy a fizetési mûvelet összege a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának a számláján legkésõbb a fizetési megbízás szerinti átvételét követõ munkanap végéig jóváírásra kerüljön. A hitelintézetnek biztosítania kell, hogy a fizetési megbízás az átvételt követõ négy órán belül lekésõbb jóváírásra kerüljön.

Az MNB a rendkívüli adatszolgáltatás keretében elõírta a hitelintézet számára, hogy a határozat rendelkezõ részében foglaltak teljes körû teljesítésének igazolására 2015. március 16-ig számoljon be a megtett intézkedéseirõl, és küldje meg a fogyasztónak és mikrovállalkozásnak minõsülõ ügyfeleivel kötött keretszerzõdés módosításának vonatkozó dokumentumait.

A hitelintézet a rendkívüli adatszolgáltatási kötelezettségét a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának részére "a bekért dokumentumokat elektronikus úton történõ megküldésével köteles teljesíteni" - tartalmazza a határozat.

A mulasztások miatt a határozatban kiszabott bírságot a CIB Bank Zrt-nek kiszabott bírságot a jogerõre emelkedésétõl számított 30 napon belül kell az MNB számlájára átutalnia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!