2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A magyarok háromnegyede jótékonykodik karácsonykorForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-13 12:20:42
A magyarok háromnegyede jótékonykodik a karácsonyi idõszakban, a legtöbben gyermekotthonokat támogatnának pénzzel - derült ki egy reprezentatív felmérésbõl, melynek célja egy nagyszabású adománygyûjtés minél hatékonyabbá tétele volt.

A kutatás szerint egy állatmenhelynek háromszor annyian - a megkérdezettek 16 százaléka - nyújtanának segítséget, mint egy hajléktalanszállónak. Utóbbit a válaszadók csupán 5 százaléka támogatná. A legtöbben (60 százalék) gyermekotthonok számlájára utalnák a képzeletbeli, jótékonyságra fordítható egymillió forintjukat, míg a válaszadók egyötöde (17 százalék) fogyatékossággal élõkkel foglalkozó intézményeket részesítene elõnyben - derült ki az Immochan Magyarország Kft. megbízásából készített felmérésbõl.

Ez alapján a cég 18 gyermekotthon és fogyatékossággal élõket segítõ szervezet számára szervezte meg gyûjtését, melynek keretében december 23-ig várják a felajánlásokat az ország több áruházában kihelyezett "szeretetpontokon". Az egyes intézmények kívánságlistája és a résztvevõ fõvárosi és vidéki üzletsorok listája megtalálható az Ajándékozz örömöt karácsonyra! elnevezésû akció Facebook-oldalán.

A 3500 fõ megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a döntõ többség étellel, ruhával, háztartási eszközökkel támogatná a rászorulókat, pénzbeli támogatást csak a megkérdezettek tíz százaléka nyújtana.

A fiatalok és az idõsebb korosztály között eltéréseket mutat a felmérés. Míg a húszas éveikben járók közül minden negyedik az állatokon segítene, addig a hatvan év felettiek közül csak minden hetedik megkérdezett gondolkodik így. A hatvan év felettiek közel kétharmada (64 százaléka) gyermekotthonoknak adná a képzeletbeli egymillióját, míg a harminc alatti megkérdezettek esetében ez csak a válaszadók felére igaz. A hajléktalanok megítélésében nincs mérhetõ különbség: egyetlen olyan korcsoport sincs, ahol 7 százaléknál többen nyújtanának anyagi támogatást az utcán élõknek.

A megkérdezett, hatvan évesnél idõsebb korosztály összességében nyitottabbnak tûnt az adakozásra: 60 százalékuk folyamatosan gondol az elesettekre, miközben a harminc alattiak körében ez csak tízbõl négy válaszadóra jellemzõ. A felmérésben résztvevõk több mint 10 százaléka idén elsõ alkalommal fog jótékonykodni, és ugyanennyien vannak azok, akik szeretnének, de anyagi helyzetük, vagy egészségügyi állapotuk nem teszi lehetõvé.

Csupán pár százalékra tehetõ azoknak az embereknek az aránya, akik a kérdést úgy látják: nekik is van elég gondjuk, inkább rajtuk segítsenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!