2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Több szempontból vizsgálnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-15 10:11:57
A rehabilitálhatók kötelesek együttmûködni munkahelykeresésben, képzési programban.

A megyében az elmúlt 10 évben 28 ezer 261 úgynevezett soros szakértõi felülvizsgálat történt meg a korábban rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban, valamint átmeneti járadékban részesülõ ügyfelek körében.
Ez az ügymenet

A jogszabály módosulás nyomán 2012 óta végeznek új típusú komplex felülvizsgálatokat. Ilyen esetekben a rehabilitálhatóságot négyfõs bizottság mérlegeli. Az elõadó orvosszakértõ személyes vizsgálatot végez és elõkészíti a szakvéleményt. Jelen van egy foglalkozási és egy szociális rehabilitációs szakértõ, valamint még egy orvosszakértõ, aki a bizottság elnöke. A komplex véleményben tehát több szempont érvényesül, így közös döntés határozza meg, hogy az érintett személy mely minõsítési kategóriába tartozik. A komplex vizsgálaton rehabilitálhatónak, illetve rehabilitációra nem javasoltnak ítélheti a vizsgáltakat a szakmai grémium. Ha valaki utóbbiról kap igazolást, akkor rokkantsági ellátásra számíthat. Az elõbbi kategóriába tartozók rehabilitációs ellátásra jogosultak, valamint kötelesek együttmûködni a hatósággal a munkahelykeresésben, az ajánlott képzési vagy munkaerõ-piaci programban.
Több ezer ember

A rokkantsági ellátásban részesülõ személyek soron következõ felülvizsgálatának idõpontját személyre szabottan határozza meg a bizottság orvos szakértõje a betegség jellemzõ kórlefolyása, és a várható prognózis figyelembe vételével. A rehabilitációs ellátási forma pedig határozott idõre állapítható meg – tájékoztatták lapunkat az NRSZH illetékesei.

Az ellátási rendszerbe újonnan belépõ megváltozott munkaképességû személyek igénye alapján országosan 26 ezer 459 komplex minõsítést végeztek, míg megyénkben 2 ezer 96-ot az év elsõ kilenc hónapjában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!