2024. május 19. Vasárnap, Ivó, Milán.
 
Bankszövetség: a svájci jegybank lépése nem hat lényegesen az érintett bankokraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-18 08:16:49
Címkék: Bihari hírek
A Svájci Központi Bank (SNB) csütörtöki lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra, mivel a pénzintézetek 9 milliárd euró deviza vásárlásával lefedezték árfolyam kitettségüket - mondta a Magyar Bankszövetség fõtitkára csütörtökön az MTI megkeresésére.

Kovács Levente kiemelte: a bankok a 9 milliárd euró devizát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 õszén kiírt devizaértékesítési tendereken vették meg.

A bankszövetség fõtitkára rámutatott: indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezés területérõl, melyben a kereskedelmi bankszektor szorosan együttmûködik a jegybankkal és a kormánnyal.

Kovács Levente hozzáfûzte: a jelzálogkölcsönnel rendelkezõ lakossági ügyfelek számára biztonságot hoznak a januártól rögzített forint árfolyammal számolt törlesztõrészletek és a tavaszi forintosítás.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelõtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid idõn belül jelentõsen erõsödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintrõl egy rövid idõre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama a bejelentést követõen, kora délután jelentõs kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek