2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A helységekbõl kifolyik a vízForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-27 12:12:51
Probléma a külterületeken van a Sárréten. Ott egyre nagyobb területet borít belvíz.

Másodfokúra emelte a belvízvédelmi készültséget a Berettyó-alsó-, valamint a Hamvas-Sárréti védelmi szakaszon a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vasárnap. Itt a belvízzel elöntött terület nagysága 5 ezer 250 hektár – tájékoztatta a Naplót Bara Sándor. A Tivizig vezetõjétõl megtudtuk azt is, hogy a két védelmi szakasz területén 1500-1500 hektár vetést és szántót borít víz, és ugyancsak víz alatt van 1700 hektár legelõ. 17 átemelõtelepen két mûszakban üzemelnek a szivattyúk, naponta több mint félmillió köbméter vizet emelnek a befogadó csatornákba. A védekezésben a Tivizig 44 munkatársa vett részt hétfõn.

A Tivizig mûködési területén január 26-áig területi átlagban 41,7 milliméter csapadék hullott, a több a megye déli részén. A januári csapadékátlag egyébként 31,9 milliméter.
Három éve kotorták a medret

Biharnagybajomban, Sárrétudvariban és Szerepen a településen belül egyelõre nem okoz gondot a belvíz. Kenéz Szilvia Magdolna, Szerep alpolgármestere elmondta, hogy a kertekben nincs belvíz, a település bel- és csapadékvíz elvezetõ árkaiban elfolyik a víz. Gondot jelent viszont a külterületeken lévõ belvíz. Az önkormányzatnak is van földje, amelynek egy részét most víz borít. Van ugyan szivattyúja a településnek, de használni nem tudják, mert nem lehet megközelíteni a víz alatt lévõ területet.
Ugyancsak a külterületeken gyûlik meg a belvízzel a baja az embereknek Biharnagybajomban – tájékoztatta a Naplót Szító Sándor polgármester. Továbbra is a falutól délre lévõ földeken súlyos a helyzet, annak ellenére, hogy a térség fõ vízgyûjtõjének, az Ó-Berettyónak a medrét három éve kotorták ki. Belterületen azonban a két éve átadott, záportározóval is ellátott, megújított vízelvezetõ-rendszer igen jól mûködik.

Egy lefolyás helyett három
Sárrétudvari lakossága is élvezi a múlt évben üzembe helyezet, megújított vízelvezetõ rendszer áldásos hatását. A csapadékvíz akadály nélkül kifolyik a településrõl. Gond azonban itt is a külterületeken van – tette hozzá Kiss Tibor polgármester, majd azzal folytatta, hogy a késõbbi idõk belvízhelyzetein sokat segíthet a következõ évek egyik nagy vízügyi beruházása, amikor a Sárrét jelenlegi egy lefolyási lehetõségét háromra bõvítik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!