2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tombol az újinfluenza BulgáriábanForrás: RTL Klub
Utolsó módosítás: 2009-11-09 16:00:50
Országos járványnak minõsítette az újinfluenzát a hétvégén a bolgár egészségügyi minisztérium. A megbetegedések száma ugyanis átlépte a 10 ezer lakosonkénti 200-at.

Erre a hétre az ország összes iskolájában tanítási szünetet rendeltek el. Az óvodák és az egyetemek esetleges bezárásáról a helyi hatóságok fognak dönteni. Minden kórházban tilos a látogatás, felfüggesztették a terhes nõk és a csecsemõk rendszeres felülvizsgálatát. A tervezett operációkat elhalasztották - közölte a szófiai egészségügyi minisztérium. A mozikat, színházakat és más nyilvános intézményeket nem zárták be, de a lakosságot felszólították, hogy kerülje a tömeges helyeket.

Már a múlt héten járványnak minõsítették az influenzát külön-külön az ország 16 régiójában, beleértve a fõvárost, Szófiát is. Az influenzaellenes gyógyszerekbõl hiány van, ezért Bulgária csütörtökön a többi európai uniós tagállamtól és a gyógyszergyáraktól kért segítséget. Péntekig egyetlen ország sem válaszolt a segélykérésre - közölte a nemzeti rádió. Tévémûsorokban panaszkodnak az emberek, hogy a gyógyszertárakban kifogyott az orrszájmaszk. De Szófia utcáin csak kevés embert látni maszkban, amint a hõmérséklet 17 fokig emelkedett.

A 7,6 millió lakosú Bulgáriában eddig 6 ember halt meg a világjárványos influenzában.

 

 

Súlyos állapotban az újinfluenzás kismama

 

A szegedi klinika intenzív osztályán ápolják azt a várandós nõt, aki tüdõgyulladást kapott a H1N1 vírustól. Az RTL Híradó úgy tudja, továbbra is súlyos állapotban van. Õ az elsõ terhes Magyarországon, aki intenzív osztályra került újinfluenza-fertõzéssel.

A szegedi klinikán, az intenzív osztályon fekszik az újinfluenzában megbetegedett várandós nõ. Az RTL Híradó úgy tudja, korábban nem volt más betegsége, a H1N1-fertõzéstõl kapott súlyos tüdõgyulladást, ezért került az intenzívre. Õ az elsõ terhes Magyarországon, akinél ilyen súlyos állapotot okozott a H1N1 vírus.

A várandósok a statisztikai adatok szerint 10-szer gyakrabban kerülnek súlyos állapotba és ezért kórházba a H1N1 miatt, és gyakrabban is halnak bele a fertõzésbe. Eddig világszerte száz terhes nõt ápoltak intenzív osztályon H1N1-gyel, majd’ minden harmadik meghalt. A tiszti fõorvos szerint ezért kell a terhesség valamelyik szakaszában beoltani a várandósokat.

„A terhesség elsõ idõszakában a magas láztól kell védeni a terhes nõt, a második és a harmadik szakaszban már a tüdõgyulladástól és ennek szövõdményeitõl. A harmadik idõszakban pedig már nem csak maga miatt érdemes az oltást megkapnia, hanem a gyerek miatt is, mert benne nem alakul ki a védettség, ezért féléves korig semmi értelme nincs oltani” – mondta Falus Ferenc országos tiszti fõorvos.

A terheseknek ingyen jár az oltás, és a csecsemõk családtagjainak is. Az ingyenes oltóanyagok a háziorvosoknál vannak, de sokan a legveszélyeztetettebbek közül még nem jelentkeztek az oltásért.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentése szerint május óta összesen 319 betegnél igazolták a pandémiás vírust, közülük 68-at ápoltak kórházban, 5 beteg halt meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!