2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Devizahitelek – MNB: a bankok hamarabb elvihetik a lakossági devizahitelek kivezetéséhez vásárolt deviza egy részétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 16:27:52
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetõvé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat elõtti, részleges lezárását.

Az MNB hétfõi tájékoztatása szerint a bankok számára érdemi könnyítést jelentõ, és a bankrendszer likviditásának csökkenését idõben szétterítõ lépést az tette lehetõvé, hogy tavaly õsz óta nõtt a jegybank devizatartalék-mozgástere.

A bankok az elszámolási és a forintosítási tendereken megvett deviza értékének 20 százalékáig zárhatják le a legfeljebb 2016 márciusában lejáró, feltétel nélküli devizaswapokat. Ez legfeljebb 1,8 milliárd eurós deviza-felhasználást jelent – közölte a jegybank.

A lezárás lehetõségének megteremtése hozzájárulhat a banki alkalmazkodás felgyorsításához, így a rövid lejáratú külsõ adósság további mérséklõdéséhez. A hosszú távú tartalékmegfelelés a lejárat elõtti swap-lezárás lehetõvé tétele mellett is biztosított – áll a közleményben.

A lejárat elõtti devizaswap-lezárás lehetõségének technikai és operatív részleteirõl az MNB a honlapján ad tájékoztatást.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2014. szeptember 23-án döntött arról, hogy a jegybank a bankrendszer számára biztosítja a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz is szükséges deviza mennyiségét. A jegybanki program két eszközbõl áll: egy rövid külsõ adósság csökkentési feltételhez kötött spot (azonnali) euró eladási ügyletbõl, illetve egy hosszabb futamidejû, spot euró eladási ügylettel kombinált devizaswap ügyletbõl.

A jegybank az ügyfelekkel való elszámoláshoz összesen 3 milliárd euró keretet hagyott jóvá, míg a devizahitelek forintosítására együttesen 9 milliárd euróval kalkulált. Az elszámolási és a forintosítási tendereken a felajánlott mennyiségbõl 1 milliárd, illetve 8 milliárd eurót vettek meg a bankok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!