2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Kutyameleg lesz a péntekForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-12 10:08:29

Akár 33 fok is lehet délután, késõ este is csak 19-24 fokra hûl le a levegõ – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzésébõl. A nap várható idõjárásának jellemzése szerint

  • fátyol-, gomolyfelhõk mellett túlnyomóan napos idõ
  • északkeleten esetleg zápor, zivatar
  • idõnként megélénkülõ déli szél
  • és a zivatarok környezetében viharos széllökés várható.

Az OMSZ eközben néhány megye kivételével - Vas, Veszprém, Fejér, Tolna, Nógrád és Heves - másodfokúra emelte a hõség miatt kiadott figyelmeztetést, mivel a napi középhõmérséklet tartósan 25 fok felett maradhat.

A lényeg azonban a közeledõ forróság, ami hétvégére csak fokozódik, szombaton 35, vasárnap 36 fok is lehet.

De mi köze ennek a kutyához?

Persze, hogy latin gyökere van annak, hogy a kutyához kötjük a meleget. És nem annyira a lógó nyelvû ebekkel áll kapcsolatban, mint a csillagászattal – és így persze az ûrbõl érkezett magyarokkal.

Arról van szó, hogy a Nagy Kutya csillagkép (Canis Maior) legfényesebb csillaga a nem más, mint az igazi õshazánk, a Szíriusz, aminek a latin neve Kiskutya, azaz Canicula.

A mediterrán térségben a Szíriusz felkelte a nyár kezdetével esik egybe, így érthetõ, miért lett a melegbõl számos nyelven kánikula. Van, ahol még a szünidõt is egyenesen így nevezik.

Magyarországon a legmelegebb kánikula ezen a napon 105 éve volt Egerben, ahol 36 fokot mértek. 1967-ben viszont Szombathelyen legfeljebb kutyahideg volt: mindössze 2,8 fok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!