2024. május 27. Hétfő, Hella.
 
Orvos nélkül orvosi igazolás? A Klik ezt várja a szülõktõlForrás: origo
Utolsó módosítás: 2016-02-18 08:57:39
Címkék: Bihari hírek
Dõltek a Klikkel kapcsolatos panaszok az Origo szerkesztõségébe azután, hogy arra kértük az olvasókat, mondják el tapasztalataikat. Befizetetlen telefonszámlák, buszszolgáltatás hiánya miatt elmaradó úszásoktatás, akadozó fizetések – csak néhány példa, hogy milyen gyakorlati problémák jelentek meg az alulfinanszírozott Klikkel kapcsolatban. Van olyan anya, aki nem tud felmentést szerezni autista gyermekének, mert a SOTE által kiállított igazolást ellenjegyezni kell, csakhogy a szakértõi bizottságban már több hónapja nincs orvos.

„Nem lesz úszásoktatás a harmadik osztályos gyerekemnél, mert nem megoldható a gyerekek szállítása az uszodába. A másik két gyermekem a Klik nélkül még megtanult úszni” – írta a szülõ, akinek a gyereke az egyik budapesti iskolába jár.

Gyakran csak akadozva tud fizetni a Klik a különbözõ szolgáltatásokért


Az Origo keddi cikke után számos hasonló panasz érkezett a szülõktõl és a tanároktól. Szinte minden esetben azt sérelmezték, hogy a rendkívül bürokratikus és alulfinanszírozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) inkább akadályozza, mint segíti a mûködést.

Augusztusban vettek fel tanárnak, de csak novemberben kaptam elõször fizetést”hirdetés


– mondta egy vidéki iskolában tanító tanár, aki napi szinten tapasztalja a központosítás hátrányait.

„Ha kifogy a patron a nyomtatóból, akár több hónapig is eltart, mire kapunk egy újat. Benyújtjuk az igényt a Klik felé, ott bekérik az árajánlatokat, kiválasztják a megfelelõ ajánlatot, majd vásárolnak. Közben telnek a hetek, mi pedig fénymásolás helyett diktálunk a diákoknak.”

Azt mondja, hogy ugyanez a helyzet, ha krétára van szükség, vagy javítani kell valamit,

ráadásul sok vállalat már szóba sem áll a Klikkel, mert elegük lett a késedelmes fizetésekbõl.
hirdetés


Az Esztergomi Montágh Imre Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában például le is álltak a gyerekeket szállító buszok, mert a szolgáltatást nyújtó cégnek elege lett, hogy több hónapja nem fizették ki õket. Egy másik esztergomi iskolában, az Arany János Általános Iskolában
a telefonszámlát nem fizették be
egy ideig, de az Origo információi szerint azóta már rendezték a tartozást, így nem kellett kikapcsolni a szolgáltatást.
Orvosi papír kell, de orvos nincs

A Klik mûködését azonban nem csak a bürokratikusság és a lassúság miatt bírálták. Egy budapesti anya kálváriája több hónapja tart, autista fiát ugyanis szeretné felmentetni matematikából.

Több hétig kell várni az alapvetõ eszközökre is

„Elvittem a tizenegy éves fiamat a tanulási képességet vizsgáló bizottsághoz még januárban. A vizsgálat megtörtént, de ahhoz, hogy le tudják zárni a jelentést, egy orvosnak ellen kell jegyeznie a SOTE klinikáján kiállított igazolást, amely megállapítja, hogy autista a gyerekem. A gond az, hogy ebben a budapesti szakértõi bizottságban

több hónapja nincs orvos, aki ellenjegyezhetné az igazolást, mert a Klik nem ad pénzt a státusz fenntartására"

– mondta az anya, és hozzátette, hogy „igazolást egyébként nem nyomtatnak, mert nincs papír”.

A késlekedés azért okoz nagy problémát, mert a gyerekének felmentés nélkül a hagyományos követelményeknek kell megfelelnie. „Az iskola nagyon rendes volt, a félévi bizonyítványba még azt írták, hogy véleményre várnak, de

év végén ezt már nem tehetik meg, akkor muszáj lesz megbuktatniuk a gyerekemet.”

Az anya abban bízik, hogy addig rendezõdik az ügyük. „A pletykák szerint nemsokára lesz orvos, már nagyon várjuk.”

Az Origo megkereste az illetékes fõvárosi szakértõi bizottságot, ott azonban a Klikhez irányítottak minket. Amennyiben az intézményfenntartó válaszol, frissítjük cikkünket.

Ha ismer olyan iskolát, ahol fennakadás volt a mûködésben a ki nem fizetett számlák miatt, küldje el történetét a [email protected]!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek