2024. május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett.
 
Rontott Magyarország a demokrácia-rangsorbanForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-12 21:20:17
Címkék: Bihari hírek
A demokratikus kormányzás, a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége terén rontott Magyarország a Freedom House demokrácia-rangsorán, derül ki a szervezet éves jelentésébõl.

Bulgária is megelõzi Magyarországot a Freedom House 2015-ös rangsorán, írja a legfrissebb országjelentéseit közzé tevõ Freedom House. Kiemelik: a tavalyi évet úgy nemzeti, mint európai szinten a menekültválság kérdése uralta, a Fidesz pedig „vehemens bevándorlásellenes kampányt folytatott és sikeresen visszanyerte népszerûségét a 2014 év végi jelentõs visszaesést és a kétharmados többség elvesztését követõen”.

A demokratikus kormányzás és a korrupció mellett a független média terén a legrosszabb a magyar pontszám. Magyarország három területen rontott tavalyhoz képest a Freedom House szerint (az 1-tõl 7-ig terjedõ skálán az egyes az elérhetõ legjobb pontszám).

Ebben rontottunk

A kormányzás demokratikus minõsége 3.75 pontról 4.00 pontra romlott, mivel „a kormány a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel”. A szervezet szerint ez ellentétes a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássa a társadalom demokratikus mûködését.

Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége 2.75 pontról 3.00 pontra romlott három dolog miatt:
az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes menekültjogi szabálymódosítások
az Alaptörvényben rögzített rendkívüli állapot „tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet” kategóriájával való „vélhetõen alaptörvényellenes” kiterjesztése
a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok nem mûködnek pártatlanul

A korrupció 3.75 pontról 4.00 pontra romlott a sok, gyakran nagy értékû közbeszerzéseket is érintõ korrupciós botrány miatt.

Összességében Magyarország Demokrácia pontszáma 3.18 pontról 3.29 pontra romlott. A régióban tavalyhoz képest hat ország mozgott a rangsorban: Bulgária javított 3.29-rõl 3.25-re (ezzel megelõzve Magyarországot), emellett Litvánia és Szlovákia is javított, Szlovénia és Lengyelország azonban rontott helyezésén. A rangsort Észtország, Szlovénia és Lettország vezeti, utánuk Csehország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia következik, rajtuk kívül már csak Bulgária elõzi meg Magyarországot. Közvetlenül Magyarország után Románia, Horvátország, Szerbia, Montenegró és Albánia következik.

A képre kattintva nagyobb méretben is megnézheti a táblázatot

A jelentés szerint Magyarországon:
A kétharmados többség elvesztése alig érintette a Fidesz jogalkotási képességét. Az alkotmányos intézményrendszer korábbi átalakítása 2015-re „egy olyan önfenntartó rendszert eredményezett, melyben az Alkotmánybíróság vagy az alapvetõ jogok biztosa politikai szempontból kényes ügyekben többé nem tekinthetõk független ellensúlynak".
Júniusban a törvényhozás tovább szûkítette az állampolgárok közérdekû információkhoz való szabad hozzáférésének jogát
A civil szervezetekkel szemben visszafogottabban, de folytatódott a 2014-es év agresszív kormányzati retorikája, a korábbi adminisztratív intézkedések viszont nagyrészt abbamaradtak
A 2014 végén-2015 elején bevezetni próbált rendkívül magas reklámadó szakításhoz vezetett Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi egyik legfontosabb bizalmasa, Simicska Lajos között. A kialakult konfliktus alapvetõen változtatta meg mind a korrupciós struktúrákat, mind pedig a magyarországi médiapiaci környezetet.
A korrupció terén 2010-et követõen beállt radikális átalakuláshoz képest a 2015-ös évet inkább mennyiségi, semmint minõségi változások jellemezték. A jelentés kitér többek közt a brókerbotrányra, illetve az M3 metrókocsi-felújítási tenderre.
Kitekintés: 2016

A Fidesz-KDNP kétségkívül stabilan fogja õrizni vezetõ pozícióját 2016-ban is, írja a jelentés, mely szerint a kormánypárt várhatóan tovább mozog a jobboldal irányába, „mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal”. A Freedom House szerint nem várható, hogy a kormánypárt finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján, és a Fidesz népszerûségének árthatnak „az elmaradt oktatási és egészségügyi reformok”.

Legutóbb év végén vettük sorra, Magyarország hogy áll a nemzetközi listákon, összegzésünket itt olvashatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek