2024. május 31. Péntek, Angéla.
 
Az Együtt eltörölné az áfás számlátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-04-14 11:14:24
Címkék: Bihari hírek
Csak akkor vezethessen be a mindenkori kormány egy új adminisztrációs terhet, ha a régiekbõl legalább ugyanannyi terhet elvesz, áll az Együtt Váradi Alapítványának új közpolitikai vitairatában.

Elõször muszáj legyen gondolkozni is

Pápa Leventéék kanadai mintára adminisztrációs plafont akarnának bevezetni. Ezt úgy oldanának meg, hogy csak akkor legyen elõírható tetszõleges új bürokratikus teher a vállalkozásoknak, ha ezzel párhuzamosan ugyanannyi munkaórányi tehercsökkenést ír elõ a kormány. Emellett köteles lenne kormány elõzetes hatásvizsgálattal megbecsülni, hogy adott iparágakban egy vállalkozásra vagy egy munkavállalóra mekkora teher hárulna egy új szabállyal.

Így megszüntethetõ lenne, hogy a kormány egész iparágakat rángasson egyik napról a másikra. Pápáék örülnek, hogy most már Lázár is bürokráciacsökkentést akar, csak úgy szerintük kevés értelme lesz, hogy nincs is kimondva semmilyen értelmes cél, csak általában valami csökkentés, és az eszközök sem világosak.
Hülyeség áfás számlára várni a boltban

A készpénzek fizetések érdemi csökkentésére egységes elektronikus számlázási rendszer kialakítását szorgalmazzák, ahová fokozatosan kötelezõ lenne belépni. Itt az elektronikus fizetéssel egy idõben menne az áfás számla a NAV-nak és a vevõ cégnek is. Jó tudni, hogy az áfás számla egyébként semmi extra, csak olyan számla, amin rajta vannak a vevõ adatai is.
POS-bõvítés egyébként is kéne

Nagyjából százezer helyen lehet kártyával fizetni Magyarországon, ami elég kevés. Ez azért is van, mert a boltoktól viszonylag sok pénzt kérnek el a bankok a szolgáltatásért, rossz a szabályozás, mert nincs igazi verseny ezen a piacon, mondta el Pápa. Ezért itt állami beavatkozásra lenne szükség, elsõ körben 3 milliárdból már 30 ezer új elfogadóhelyet, azaz POS-terminált tehetne ki az állam, amivel felpörgethetné a bankok közti versenyt.

A kis értékû vásárlásokra emellett szerintük bõven el lehetne fogadni a sima nyugtát is, esetleg némi korlátozással, mondjuk munkavállalónként 200 ezer forintig és vállalkozás összes költségének 5 százalékáig.

Egyebek mellett a vitairatban fontosnak tartották kiemelni, hogy a adóhivatalai dokumentumoknak muszáj lenne közérthetõknek lenni. Ehhez a NAV dolgozóit kéne képezni, illetve kötelezõen kéne tesztelni a felhasználókon, hogy értik-e amit az adóhivatal kérne tõlük.

De hasonlóan fontosnak tartják, hogy a NAV ne behajtócég legyen, hanem egy állami szolgáltató szervezet. Ezért például kisebb vétségeknél eltörölnék a bírságolást, és újra elõvennék Bajnai pár éves ötletét a sárga lapról. Ami annyit jelent, hogy elõször csak figyelmeztetést kapna egyes most rögtön büntetett eljárásokban a hibázó cég.

A pontos javaslataikat elküldik a NAV-nak és beadják törvénymódosításként is pár héten belül. "Nem vagyok naiv, semmi realitása nincs, hogy ebbõl bármi megvalósuljon rövid távon. De pár év alatt viszont már muszáj, hogy legyen, hiszen úgyis ez lesz a jövõ" - mondta el kérdésre Pápa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek