2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Április 11-én szavazunkForrás: beol
Utolsó módosítás: 2010-01-22 16:36:19
Április 11-ére írta ki az országgyûlési képviselõk választásának elsõ fordulóját Sólyom László köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken. A választások második fordulóját április 25-én tartják.

A választás kitûzésével hivatalosan is megkezdõdött az április 9-én éjfélig tartó választási kampány. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választás kitûzésétõl a szavazást megelõzõ nap 0 óráig tart.  Az elsõ forduló elõtt április 10-én 0 órától április 11-én 19 óráig kampánycsend van, ekkor kampánytevékenységet folytatni tilos.

A választópolgárok az országgyûlési választás elsõ fordulóján két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebbõl 176 van) képviselõnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják (összesen 20 területi lista van).

A területi listákról összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országos listán kiadható 58 mandátumot pedig a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki.

Az országgyûlési képviselõk választása kétfordulós, a második fordulót az elsõ forduló után két héttel kell megtartani. Még aznap este, április 25-én közzéteszik a választás elõzetes tájékoztató eredményét, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követõen állapítják meg.

A második forduló eredménye tehát várhatóan a szavazást követõ szombaton alakul ki. Az eredmény ellen jogorvoslattal lehet élni, a területi választási bizottságokhoz fellebbezést, ezt követõen a megyei bíróságokhoz felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. A jogorvoslatokat egynapos határidõvel kell benyújtani és elbírálni.

Az alkotmány szerint az új Országgyûlés alakuló ülését - a választást követõ egy hónapon belüli idõpontra - a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyûlés tagjai többségének szavazatával választja.

A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyûlés egyszerre határoz. Az elmúlt három törvényhozási választás esetében a gyakorlat azt mutatta, hogy az Országgyûlés alakuló ülését követõen másfél-három hét elteltével letette az esküt az új kormány is.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!