2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Marad a kutyahidegForrás: köpönyeg.hu
Utolsó módosítás: 2010-02-05 17:12:57
Holnaptól sok-sok csapadék várható!!!Csütörtökön változóan felhõs, párás, néhol tartósan ködös (északkeleten sûrû zúzmarás köd lehet) idõre számíthatunk. Csapadék elvétve fordulhat elõ. Reggel -16 és -3, délután -2 és +5 fok között alakulhat a hõmérséklet. Napközben megélénkül a délkeleti szél.

Pénteken erõsen felhõs, vagy borult lesz az ég és egyre többfelé várható havas esõ, északkeleten hó, nyugaton esõ is. A délkeleti szél megerõsödik, majd viharossá fokozódik. Fagypont felett alakulhat a csúcshõmérséklet országszerte.

Szombaton borult idõre van kilátás, sokfelé jelentõs mennyiségû havazással, de délen eleinte még lehet havas esõ, esõ. Viharossá fokozódhat a keleti szél. Napközben fokozatosan csökkenhet majd a hõmérséklet.

Vasárnap fokozatosan felszakadozik a felhõzet, eleinte még elõfordulhat havazás, hószállingózás. Az északi szél sokfelé lehet erõs.

A folytatásban maradhat az igazi tél...

 


Népi megfigyelések februárra:

Dorottya napja (február 6.): „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (febr. 16.) megenyhül az idõ.
Bálint nap (február 14.): „Veréblakodalom” a jel, a hangos csivitelés a jobb idõ hírnöke.
Julianna napja (február 16.): „Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt”.  Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.
Zsuzsanna napja (február. 19.): A megszólaló pacsirták jelzik a tél végét.
Üszögös Szent Péter napja (február 22.):  „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idõ”.  Azt is mondják, hogy amilyen az idõ ezen a napon, olyan lesz József-napkor is.
Mátyás napja (február 24.): „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál” (jeget), s a pásztorok szerint, ha éjszakáján fagy, még negyven napig hideg lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!