2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Vonatkataszrófa BrüsszelbenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-15 18:52:36
Legkevesebb 18 halottja van annak a vasúti katasztrófának, amelyik a reggeli csúcsforgalom idején történt a belga fõváros közelében. 55 embert szállítottak kórházba, ...

sokuk állapota életveszélyes. Az eddigi vizsgálatok szerint az egyik szerelvény vezetõje hibázhatott.

 


Hatalmas erejû ütközésrõl számoltak be a belgiumi vonatkatasztrófa túlélõi. Az egyik szerelvény utasai szerint fékezés nélkül rohantak bele a szembõl érkezõ vonatba. A két elõvárosi szerelvény szinte teljesen egymásba csúszott, több kocsi kisiklott.

„A másodosztályon voltam. Azok akik elõttem voltak, szinte mindannyian meghaltak. Én nagyon szerencsés voltam” - mondta az egyik túlélõ.

Az elsõ vagonokból csak órák alatt tudták kihúzni az áldozatokat. A mentést nehezítette, hogy a sínpárokat magas betonfal szegélyezi. Sok sérültnek messzire kellett gyalogolnia.

A tragédia okait még vizsgálják. Elõször arra gyanakodtak, hogy a szerencsétlenséghez köze lehetett a szokatlanul hideg idõjárásnak, de a nyomozók szerint valószínûleg az egyik vonat vezetõje hagyott figyelmen kívül egy tilos jelzést.

A baleset az egyik legforgalmasabb belgiumi vasútvonalon történt, így az egész régió forgalmában fennakadások vannak a leszakadt felsõvezetékek miatt. Tíz éven belül ez már a második súlyos vonatbaleset volt Belgiumban. 2001-ben nyolcan haltak meg, amikor két szerelvény összeütközött.

Megszakította külföldi útját a belga kormányfõ

A tragédiáról értesülve, a belga kormányfõ, Yves Leterme megszakította látogatását Koszovóban, és küldöttségével együtt azonnal hazautazott. Egyelõre nem tudni, hogy csak egy napra ment-e vissza Brüsszelbe a miniszterelnök, majd a terveknek megfelelõen újra elutazik-e a Balkánra, ahol Albániában, Montenegróban és Szerbiában lenne hivatalos útja kedden és szerdán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!