2024. április 27. Szombat, Zita.
 
4 ezer pilóta sztrájkol a LufthansánálForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-22 09:57:31
Megkezdõdött a német Lufthansa légitársaság pilótáinak négynapos sztrájkja. A munkabeszüntetés érinti a Lufthansa Cargo teherszállítóit, valamint a német légitársaság fapados leánycégét, a Germanwings járatait is.

A pilóták szakszervezete fizetésemelést szeretne elérni, valamint biztosítékot arra, hogy senkit sem fognak elbocsájtani a gazdasági válságtól sújtott légitársaságtól.

A Lufhansa mintegy négyezer pilótája kezdett sztrájkba hétfõn nulla órától, így egész Európában fennakadások lehetnek a légiközlekedésben. A cég háromezer járatát már törölte. A Lufthansa átlagosan naponta 1800 belföldi és külföldi járatot közlekedtet, ebbõl 160-et a tengeren túlra. A belföldi forgalmat vasúton igyekszik megoldani, míg a külföldre tartók jegyeit más légitársaságokhoz foglaltatja át a Lufthansa. A legnagyobb káosz a frankfurti és a müncheni repülõtereken várható.

Peter Ramsauer német közlekedési miniszter arra figyelmeztetett, hogy a munkabeszüntetés egyaránt árt a német gazdaságnak, és a légitársaság jó hírnevének. Az elõzetes becslések szerint naponta 25 millió euróba kerülhet a sztrájk a világ egyik legnagyobb légitársaságánál.

A pilóták szakszervezete 6,4 százalékos fizetésemelést szeretne elérni, valamint garanciát arra, hogy nem lesznek elbocsájtások. A Lufthansa vezetése azonban azt állította, hogy a szakszervezet nagyobb beleszólást követel a légitársaság irányításába, amit a cég elfogadhatatlannak nevezett. Az egyeztetések még vasárnap este is tartottak, de végül nem tudtak megállapodni a felek, így megkezdõdött az elmúlt egy évtized legnagyobb Lufthansa-sztrájkja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!