2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
68 halott és új kormány KirgizisztánbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-08 13:42:31
A legfrissebb adatok szerint 68 ember vesztette életét a kirgizisztáni fõvárosban zajló tiltakozó megmozdulásokon - közölte csütörtökön a biskeki Egészségügyi Minisztérium.

Tájékoztatásuk szerint csaknem ötszázan kértek orvosi ellátást, közülük majdnem négyszázan kórházba kerültek. Az áldozatok többsége lõtt sebeket szerzett.

Az ellenzéki tüntetõk szerda délután rohamozták meg a fõvárosban álló kormányzati épületeket, az államfõ otthonát és az állami televízió székházát. A miniszterelnök, Danijar Uszenov végül az este folyamán aláírta a lemondását, és még éjszaka új, ideiglenes kormány alakult, amelynek vezetõje Roza Otunbajeva, egykori külügyminiszter lett.

Az ideiglenes kormányfõ elsõ nyilatkozatában arról beszélt, hogy az ország új vezetése sürgõsen normalizálni fogja a kialakult helyzetet. "A hatalom most már az emberek kormányának kezében van" - fogalmazott Otunbajeva az állami rádióban, majd hozzátette: felelõs embereket nevezett ki, akik máris munkához láttak.

Eközben Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök kíséretével együtt felszállt egy kisrepülõre, és elhagyta Biskeket - közölte a kirgiz fõváros egyik illetékese. Azt nem tudni, hogy mi a repülõgép végcélja, de a reptér alkalmazottja szerint a hatvanéves államfõ nem olyan légi jármûre szállt fel, amely képes lenne külföldre menni.

A zavargások az ország északnyugati tartományi központjában, Talaszban kezdõdtek hétfõn. A kormányellenes tüntetések szerdára már a fõvárosra is átterjedtek. A kirgiz miniszterelnök szükségállapotot hirdetett és kijárási tilalmat vezettek be a fõvárosban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!