2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Halottak húsvétja Szakálban és Apátiban az ortodoxoknálForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-04-20 14:46:40
Körösszakál, Körösszegapáti - Az ortodoxoknál egy évben két alkalommal biztos, hogy kimennek a temetõbe az emberek - tudta meg portálunk Vmirjáncki József civil tudósítótól.

Ilyen alkalom a halottak napja mellett, a halottak húsvétja.

A húsvéti ünnepet követõ vasárnap a hívek, papjuk vezetésével kimennek a halottaikhoz.

Köröszakálban György atya, Guj János kántor és Erdei József gondnok közremûködésével imádkoztak a temetõben, az eltemetett halottakért. Ezek után megszentelte a hívek által kivitt kalácsot, tésztát, húsvéti tojást és az italokat, a bort és az üdítõ italt. Ezután a hívek megkínálták a temetõben megjelenteket étellel, itallal. A halottak húsvétján hazautaznak falujukba a távolban lakók is, tiszteletüket teszik az elhunytaknak. Ez az alkalom jó arra is, hogy találkozzanak és elbeszélgessenek egymással az emberek.

Körösszegapátiban dr. Origen Sabau ortodox esperes, Blága János kántor és Berke József gondnok segítségével imádkoztak az elhunytakért. A tisztelendõ úr elmondta, hogy fáj, amiért elmentek mellõlünk rokonaink, ismerõseink, akikkel közös volt a sorsunk és életünk. Az élõknek tisztelni kell az elhunytakat, az elõdöket. Elmenetelükkel együtt oda lett életünk egy jókora darabja is. A megemlékezés befejeztével Körösszegapátiban is a megjelent hívek egymást megkínálva étellel, itallal, elbeszélgetve egymással, tartották meg a halottak húsvétját.

A képek a körösszakáli és az körösszapáti temetõkben megtartott megemlékezésen készültek.

 

-Vmirjáncki József civil tudósító-

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!