2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Merényletre készültek, elfogták õketForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-07 11:52:48
New Yorkban két férfit tartóztattak le a rendõrök a John F. Kennedy nemzetközi repülõtéren. Az amerikai hatóságok vasárnapi közleménye szerint az elfogottakat azzal vádolják, ...
hogy külföldön élõ amerikai állampolgárok elleni merényletekre szövetkeztek. Egy amerikai újság, a Newark Star Ledger híradása szerint a gyanúsítottak állítólag elõször Egyiptomba akartak repülni, hogy onnan Szomáliába utazzanak, és csatlakozzanak egy szélsõséges iszlamista csoporthoz.

Az amerikai napilap szerint mindkét férfi amerikai állampolgár, New Jersey-ben éltek. Egyikük a 20 éves Mohamed Hamoud Alessa, társa pedig a 26 éves Carlos Eduardo Almonte. Otthonukat az FBI ügynökei átkutatták, és a házakban állítólag több doboznyi bizonyítékot foglaltak le. A 26 éves Almonte egyik szomszédja azt mondta a Newark Star Ledger napilapnak: "Sokkolt a hír, mert itt járt iskolába. Szörnyû, és nincs szükségünk ilyenre".

Az amerikai hatóságok szerint az õrizetbe vett férfiakat régóta figyelték, és baráti körükbe beépült egy New York-i rendõr is. Az igazságügyi minisztérium szóvivõje, Rebekah Carmichael azt mondta a napilapnak: "A két férfi letartóztatása nincs összefüggésben semmiféle olyan közvetlen veszéllyel, ami fenyegetést jelentene az amerikaiak számára, mert a vádlottak nem terveztek merényleteket az Egyesült Államokban".

A Newark Star Ledger információi szerint a gyanúsítottak állítólag az Al-Shabaab nevû szomáliai iszlamista terrorszervezethez akartak csatlakozni, amelynek több ezer olyan harcosa van, akik kapcsolatban vannak az al-Kaidával. Az Al-Shabaab kifejezés egyébként az arab nyelvben fiatalok közösségét, mozgalmát jelenti, és a világ legtöbb országában általában sportegyesületeket, iskolákat vagy közösségi szervezõdéseket jelöl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!