2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Heves zivatarok várhatóak országszerteForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-06-14 10:55:21
Az országban több helyen is heves zivatarok alakultak ki a reggeli órákban, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint lecsengõben van a hõségriadó és az UV-B sugárzás sem lesz várhatóan olyan erõs, mint az elmúlt napokban.

Az országban reggel Budapesttõl délre és keletre, illetve a fõvárosban is zivatarok vannak, a leghevesebb Kunszentmiklós térségében. A zivatarok miatt az ország nagy részén narancssárga riasztás van érvényben.

Magyarországtól nyugatra egy hullámzó frontrendszer van, ami nedvesebb, labilis levegõt szállít az ország fölé. Budapesttõl délre és keletre, illetve Budapesten is zivatarok alakultak ki, a leghevesebb Kunszentmiklós térségében. A Tisza vonalában és attól keletre is vannak kisebb zivatarok. Jégesõrõl reggel nyolc óráig nem érkezett jelentés, de napközben elõfordulhat jégesõ. A hõmérséklet várhatóan 5 fokkal esik vissza átlagosan a vasárnapihoz képest. 25-30 fok között lehet a legmagasabb hõmérséklet, délkeleten 30 fok felett is alakulhat - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Katalin, az OMSZ ügyeletes meteorológusa.

 


Lecsengõben a hõségriadó


A hõségriadó lecsengõben van, a csúcsot szombaton érte el - mondta Csonka Tamás veszélyhelyzet elõrejelzõ meteorológus. Hétfõn az ország délkeleti részén, illetve a Dunántúl délkeleti harmadában lehet 25 fokot meghaladó napi középhõmérséklet. Várhatóan a megnövekedett felhõzet miatt az UV-B sugárzás is a 7,5-ös riasztási szint alatt marad, de legalábbis az elmúlt napokéhoz képest enyhébb lesz. Napos területeken azonban továbbra is vigyázni kell a déli-kora délutáni órákban.


Narancssárga riasztás több régióban


A zivatarok miatt az országban, a Nyugat-Dunántúl kivételével narancssárga riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy az érintett területeken a következõ 1-3 órában heves zivatarok alakulhatnak ki. Több helyen alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok, esetenként 80-90 kilométeres óránkénti sebességû széllökésekkel, felhõszakadással, jégesõvel, akár nagyobb méretû jegekkel is. Egyes helyeken 40-50 milliméter csapadék is hullhat, de ez nem érint nagyobb területeket, viszont helyi szinten okozhat gondokat. Keddtõl nyugodtabb idõjárásra lehet számítani - mondta az OMSZ munkatársa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!