2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Milliós támogatás a könyvtárak fejlesztésére Hajdú-biharbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-11 09:13:33
Debrecen - Összesen közel 200 millió forintot fordítottak könyvtár-fejlesztésre.

Több mint 87 millió forintos támogatást nyert a “Tudás-Expressz” címû uniós pályázaton a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Mûvelõdési Központ valamint további nyolc hajdú-bihari (városi és községi) könyvtár.

 

Fejlesztések a megye kulturális életéért

A 2010 januárjától 2011 júniusáig tartó projektben olvasás népszerûsítõ, az egész életen át tartó tanulást elõsegítõ programokat és szolgáltatásfejlesztést valósítottak meg. Minderrõl a „Partnerek a tanulásban” címû sajtótájékoztatóval egybekötött programzáró rendezvényen számolt be szerdán Szilágyi Irén, a Méliusz Központ igazgató-helyettese. A rendezvényen felszólaló Bodó Sándor, a megyei közgyûlés elnöke elmondta: a program a megye kulturális életének fejlesztése érdekében valósul meg. A projekt során többek között egy közös megyei portálrendszert, valamint egy gyermekportált is kialakítottak. Az intézmények munkatársai pedig szaknyelvi angol kurzuson vehettek részt. A fejlesztések egészen 2013-ig tartanak, s új berendezések beszerzését is tartalmazzák.

A támogatás legfontosabb célja a virtuális katalógus

Mindezek mellett Méliusz Központ, valamint tizennégy megyei könyvtár szintén uniós forrásból fejlesztheti gépparkját és terjesztheti ki elektronikus szolgáltatásainak körét az elnyert mintegy százmillió forintos támogatásból – hangzott el szintén a szerdai tájékoztatón. A projekt legfontosabb célja egy virtuális közös katalógus és elektronikus könyvtár létrehozása. A megvalósításhoz szükséges szerverek beszerzése és hozzáférési pontok kialakítása folyamatban van. A tervekben szerepel továbbá, hogy fogyatékkal élõk számára speciális eszközöket, számítógépet, képernyõolvasó szoftvert is beszerezzenek.

Kedvezményezettek:

Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Mûvelõdési Központ: 42 millió forint

Debreceni Városi Könyvtár: 22,3 millió forint

Berettyóújfalu: 4,9 millió forint

Hajdúnánás: 5,2 millió forint

Kaba: 3,4 millió forint

Mikepércs: 2,7 millió forint

Polgár: 3,9 millió forint

Püspökladány: 2,4 millió forint

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!