2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Bölcskei Gusztáv mondott beszédet az új iskola tanévnyitóján PüspökladánybanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-29 13:36:29
Püspökladány - Történelmi pillanatnak nevezte az egyházközség életében a református általános iskola újraindulását Pella Pál lelkész a vasárnap délelõtti tanévnyitó ünnepi istentiszteleten.

Az Erõss Lajos nevét viselõ intézmény – melynek padjaiban egyelõre száz gyermek foglal helyet – a lelkész megfogalmazása szerint szeretetbõl nõtt ki, s ezzel arra is utalt, hogy névadóként azért Erõss Lajost választották, mert egyaránt szívén viselte az iskolaügyet és Püspökladány népét. Szerethetõ iskola már most, és a jövõben is az lesz – hallhattuk Pella Páltól.

 

Tanár és diák együtt kezd az új iskolában

Az istentiszteleten igét hirdetõ Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arra hívta fel a figyelmet: az újrainduló iskolában most mindenki együtt kezd: kicsi és nagyobbacska gyermek, szülõ, pedagógus. Mint igemagyarázatában kifejtette, a Szentlélek Isten vezetését kérjük, amint elindulunk egy úton, a Lélek pedig képes arra, hogy elvezessen minket a teljességhez. – Bízzuk rá magunkat erre a Lélekre, amely nem szereti a félmunkát; erre van most szüksége gyermeknek, szülõnek pedagógusnak egyaránt – ajánlotta a püspök.

Ábrám Tibor, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi alelnöke egyebek közt arra intette a fenntartó egyházközséget: ne sikerként, ne eredményként éljék meg az iskola újraindítását, hanem gyümölcsként. A siker, az eredmény ugyanis – mint kifejtette – önzõvé tesz, mert azt hiteti el velünk, hogy minden csakis tõlünk függ. A gyümölcs növekedésében azonban – melyben a növény gondozásával szintén temérdek munkánk fekszik – benne foglaltatik Isten akarata: anélkül nem lehetéges – mutatott rá.

Két hónapon át szépítették

Az önkormányzattól hosszas eljárás után visszakapott épületet – mint arra a tanévnyitón fogadalmat tevõ Borsosné Lekvár Erika igazgatónõ utalt – az elmúlt két hónapban éjt nappallá téve szépítették, újították a tanévkezdésre. Beszédében az igazgató szintén a szeretet meghatározó mivoltát hangsúlyozta, utalva pedagógiaiprogramjuk két sarkalatos elemére: a közösségépítésre és az iskola életrendjére.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!