2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Elfogyott a forint elõnye, délután az euró és a frank is erõsödöttForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-22 14:53:53
Bár a forint a javuló nemzetközi befektetõi hangulat miatt erõsödéssel kezdte a keddi kereskedést, a délelõtt folyamán veszített lendületébõl, délutánra pedig már valamennyi fontos külföldi devizával szemben hátrányban volt.

Jól sikerült az állampapíraukció, de magas maradt a hozam

Az Államadósság Kezeló Központ nagy volt az érdeklõdés: a kibocsátó 40 milliárd forintért kínált fel három hónapos kincstárjegyeket a befektetõknek, akik 116,102 milliárd forint értékben tettek ajánlatot. Az ÁKK a bõséges kereslet ellenére csak a meghirdetett összegben fogadott el ajánlatokat.

Az elfogadott ajánlatokból 6,63 százalékos aukciós átlaghozam alakult ki, ez 8 bázisponttal alacsonyabb az elõzõ aukció 6,71 százalékos átlaghozamánál és 11 bázisponttal múlja felül a keddi piaci hozamot. Az állampapírok hozama egyébként kedden felemásan alakult, az éven belüli lejáratú kincstárjegyek közül a három és hat hónapos papír hozama 7, illetve 5 bázisponttal emelkedett, a tizenként hónaposé 6,85 százalékon stagnált. Az éven túli papírok, más néven államkötvények hozama 3-7 bázisponttal csökkent, így a hároméves kötvény hozama 7,9, az ötévesé 8,22, a tízévesé 8,32, a tizenöt évesé pedig 8,34 százalék volt.

14.40 Lejjebb csúszott a forint

Fél három után az az euró jegyzése átlépte a 306 forintos szintet, a frank 247,75, a dollár pedig 226,40 forintba került. Ez azt jelenti, hogy a kora délelõtt még erõsödõ forint visszaesett, az euró a reggeli szintekhez képest 60 fillérrel gyengül, a dollár visszatért oda, ahonnan indult, a frank pedig 80 fillérrel erõsödött.

12.49 Az euró beragadt 305 forintnál

Nem sokkal délután egy óra elõtt az euróval 305,15 forintért kereskedtek a devizapiacon. A frank árfolyama ekkor 246,95, a dolláré 225,10 forintnál járt.

11.17 A dollárral szemben megmaradt a forint elõnye

Tizenegy óra után az euró 305, a frank 246,90, a dollár pedig 225,20 forintba került a devizapiacon. Az euró reggeli árfolyamához képest a forint elõnye minimálisra olvadt, a frank árfolyama visszatért arra a szintre, a dollárral szemben azonban megmaradt a forint erõsödése.

A Commerzbank szakértõi kedden kiadott devizapiaci kommentárjukban azt írták, a forintgyengülésnek egyelõre nincsenek jelei. A kedd délelõtti forinterõsödés szerintük egyrészt abból fakad, hogy a kockázatvállalási kedv némileg javul, ennek következtében az euró erõsödött, a dollár gyengült és enyhén erõsödnek az euróval szemben a régiós devizák, a cseh korona és a lengyel zloty is. A szakértõk szerint a javuló hangulatban a keddi diszkontkincstárjegy-aukció jó eséllyel lehet sikeres, ami talán tovább segíthet a forint árfolyamának.

A szakértõk elemzésükben a kormánynak a Nemzetközi Valutalaptól való segítségékérésérõl azt írták, "a megállapodási szándék újdonságértékének múltával a piac kezdi szkeptikusan értékelni a helyzetet". Az elemzõk úgy vélik, könnyen visszagyengülhet a forint. "A kormány reformelképzelései nem feltétlen egyeztethetõek össze az IMF elvárásaival, a magyar fundamentumok pedig nem elég meggyõzõek ahhoz, hogy ne egy feltételekkel körülbástyázott hitelekeretet kapjunk" - áll az elemzésben. A szakértõk szerint a bejelentés módja nem ad okot bizakodásra, a megállapodási szándék csütörtöki kommunikációja nem volt elõre egyeztetett a Nemzetközi Valutaalappal, ebbõl kifolyólag a kormány megegyezési kényszerrel ül tárgyalóasztalhoz. "Nincs alkupozíció - amit elé tesznek el kell fogadja, legfeljebb kérhet. Ha valamiért nem születne megállapodás az még rosszabb helyzetet eredményezne, mivel ez a védõháló  számottevõen segíthet az ország megítélésének javulásában, továbbá a válság újabb hulláma esetén ez lehet a kapaszkodó a szakadék szélén" - áll az elemzésben. (A Nemzetközi Valutaalaptõl való segítségékérésrõl ittés itt olvashat részletesen.)

10.25 Veszített elõnyébõl a forint

Kevéssel fél tizenegy elõtt az euróárfolyam 304,90 forint volt. A svájci frankért ekkor 246,80, a dollárért 225,40 forintot kellett adni. A reggel és kora délelõtt erõsödõ forint veszített értékébõl, kilenc óra után ugyanis az euró jegyzése 304 forint körül mozgott.

09.36 Nyugalom a piacon

Fél tíz után 303,80 forintnál tartott az euró árfolyama, a frank jegyzése 245,70, a dollár árfolyama pedig 224,30 forint volt. A forint tehát még tovább növelte elõnyét a külföldi devizákkal szemben.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetõje az [origo]-nak elmondta, a forinterõsödésnek nincs különösebb oka, alacsony forgalomban, nyugodt piacon sávkereskedés zajlik, most éppen a forintnak kedvezõ irányban. "Az euró 302 és 308 forint között bárhol megfordulhat" - fogalmazott a szakember és hozzátette: a külföldi piacokon sincs komolyabb változás az árfolyamokban.

 

09.15 Tovább erõsödött a forint

A forint erõsödött kora délelõtt. Negyed tízkor az euró 304 forintba került, a frank árfolyama 246, a dolláré 225 forintnál járt, míg kora reggel az euróért és a dollárért 1,5, a frankért pedig 1 forinttal kellett többet adni a devizapiacon.

08.36 Tovább gyengült a dollár

Fél kilenckor egy euró 305,16 forintot ért a bankközi devizapiacon. A kereskedõk 225,80 forintot kértek a dollárért, és 246,56 forintot a svájci frankért.

07.33 305 forint körül indította a napot az euró

Kedd reggel fél nyolckor egy euróért 305,39 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon. A dollár ekkor 226,47 forintot ért, egy svájci frank pedig 246,94 forintba került.

Hétfõ este hat óra körül az euró 306,22, a dollár 226,45, míg a svájci frank 247,85 forintot ért. Hétfõn napközben gyengült a magyar fizetõeszköz az euróövezeti válsággal kapcsolatos aggodalmak erõsödése miatt, az euró a péntek esti 304 forint után 306 forinton állt délután.

Az MTI által megkérdezett elemzõk szerint a forint árfolyamát továbbra is elsõsorban a nemzetközi hangulat, a kockázatvállalási hajlandóság alakulása, az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos fejlemények fogják alakítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!