2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Jövõre levonható az autó lízingdíj áfájaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-23 16:23:05
Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) – A cég által lízingbe vett autó havi lízingdíjában lévõ áfa levonható lesz januártól, de arányosítani kell a magáncélú és a céghasználatot – mondta Balog Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelõs helyettes államtitkára a Magyar Lízingszövetség által szervezett rendezvényen kedden Budapesten.

A hétfõn elfogadott jövõ évi adótörvények nyitják meg az utat az áfa levonása elõtt, viszont a kétféle használat arányosítása még nem megoldott – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Véleménye szerint az arányosítás elvégezhetõ a cégautó használatának – a korábban is létezett – út-nyilvántartásával, de elképzelhetõ egy ezt helyettesítõ fix arány elfogadása.

Az áfa levonás lehetõsége kedvez egy magasabb maradványértékes – fõleg flotta – finanszírozásnak, errõl már Lévai Gábor a Lízingszövetség fõtitkára beszélt. Tekse Kálmán, a Lízingszövetség alelnöke szerint az visszaigényelhetõ bérleti áfa pezsdíteni fogja az újautó piacot.

Kérdésre válaszolva, a helyettes államtitkár kijelentette: tartható a baleseti adóból jövõre tervezett 27 milliárd forintos költségvetési bevétel. A hétfõn este megszavazott új adót a gépjármû kötelezõ felelõsségbiztosítás (kgfb) díja után kell fizetni 30 százalékos kulccsal, és a biztosítók szedik be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!