2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Mindent megtettek a jó teljesítmény érdekébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-27 15:18:45
Futsal. Tavaszra beérik az a munka, amelyet nyáron kezdett meg a fiatal vezetõedzõ, Turzó József az MVFC Berettyóújfalu férficsapatánál – vélekedik Mezei József, az egyesület elnöke, aki bizakodva várja a következõ hónapokat, ugyanakkor úgy véli, gazdasági szempontból a 2012-es esztendõ még most véget érõ évnél is nehezebb lesz. A sportvezetõvel a Napló szerkesztõségében beszélgettünk.

Hogyan került kapcsolatba a futsallal, miért éppen e sportág mellé állt?
Mezei József: 2003-ig kispályás focit játszottunk Berettyóújfaluban, a helyi kispályás bajnokságban szinte mindent megnyertünk. Ekkoriban gondoltuk úgy, hogy meg kellene méretni magunkat országos szinten is. 2004-ben alakult meg az egyesület, s mivel a futsalnak volt országos pontvadászata, ennek másodosztályában indultunk. Megkerestük a debreceni illetõségû Kozma Mihályt, a futsalosok szövetségi kapitányát, hogy segítsen nekünk. Az elsõ évben második helyen végeztünk a Gödöllõ mögött, s feljutottunk az NB I-be, ahol „megragadtunk”.

 

Hogyan értékeli a Mezei-Vill FC legutóbbi idényét?
Mezei József: Kecsegtetõ, hogy a tabella élén vagyunk. Egy csapat életében mindig vannak változások; nyáron elért minket egy ilyen hullám, voltak távozók, ráadásul ketten is szalagszakadással küszködtek, mindez pedig hatással volt a szereplésünkre, a fiúk azonban mindent megtettek, hogy a legjobban teljesítsenek, elismerésem az egész csapatnak. Nagy fegyvertény volt a szélesebb kispaddal rendelkezõ Rába ETO megverése. Úgy álltunk hozzá a mérkõzéshez, hogy most meg fogjuk õket verni. Az utóbbi tíz-tizenegy meccsen mindössze egyszer játszottunk döntetlent ellenük, a többi alkalommal kikaptunk, s ennek a tendenciának már meg kellett fordulnia. Sikerült is meglepni õket, gyorsan vezetést szereztünk és végül nyertünk. A két újonctól elszenvedett vereség elkeserítõ volt, de azt mondtam a fiúknak, hogy tekintsük pozitívan a dolgot, hiszen mekkora sikerélményt okoztunk az újoncoknak azáltal, hogy legyõzték a bajnoki ezüstérmest.

 

A nõi csapat elsõ idényében megnyerte a másodosztályú bajnokságot, most pedig már az NB I-ben áll helyt. Miért tartja fontosnak, hogy a nõi szakágat is segítse?
Mezei József: Sok éven át létezett nõi labdarúgás Berettyóújfaluban. Eleinte a férfiakkal játszottak egy bajnokságban, de amikor létrejött a nõi pontvadászat, abban indultak. Fiatal játékosokat neveltek ki, közülük sokan el is mentek. A nõi futsal még gyerekcipõben jár, de mivel a nõk törékenyebbek, ha lehetséges, nekik még jobban való ez a sportág, mint a férfiaknak. Mindamellett sok lány is sportolni, focizni szeretne, de nincs rá lehetõsége. Az egyesület sajnos csak a versenyeztetést tudja vállalni, a játékosok sok áldozatot hoznak. S tegyük hozzá, akik velük dolgoznak – Pallai Gábor, Füredi Andrea – értenek a futsalhoz.

 

Hogyan áll a futsalakadémia terve?
Mezei József: Ez az ötlet még a gazdasági válság kezdetén került szóba. Mindenféle elképzelésnek az aktuális gazdasági helyzethez kell illeszkedni, a sportban pedig ráadásul hosszú távon kell gondolkodni, ami nem egyszerû. Elõször a gazdasági feltételeket kell megteremteni. Tervezzük saját fejlesztésû termékünk gyártásának megkezdését Berettyóújfaluban, s ha ez sikeres lesz, akkor elindulhat az akadémia kialakítása. Egyelõre azonban megállt ez a kezdeményezés, bár a hely adott, az épület is megvan, felújításra vár. Ha idõközben valaki tud a szponzorációban segíteni, akkor hamarabb létrejöhet az akadémia.


Ön az MLSZ-ben is fontos tisztséget lát el, mennyiben sikerült megvalósítania elképzeléseit?
Mezei József: Futsalküldött voltam, a megbízatás egy évre szólt. Úgy tûnik, a Magyar Televízó egyes csatornáján futsalösszefoglalók készülnek majd, amelyek heti két-három alkalommal kerülnek adásba, s talán élõ közvetítések is lesznek meccsekrõl, párhuzamosan a nagypályás mérkõzésekkel. Másrészt felvettem a kapcsolatot a legnagyobb hazai sportújsággal, mert furcsának találtam, hogy egyáltalán nem írnak errõl a sportágról. Mostanra már hetente kétszer jelenik meg róla anyag. Egyre népszerûbb a futsal, s fontos lenne, hogy az iskolákban is szerepet kapjon. Ráadásul nem kell sok minden hozzá, s az éghajlati viszonyaink is kedveznek, hiszen õsztõl tavaszig a gyerekek terembe szorulnak. A futsal egyre inkább tért hódít, hiszen szórakoztató játék, s a futballnak ilyen szinten is van varázsa. A Barcelona gyakorlatilag nagypályán futsalozik, s a labdarúgás csúcsa, amit bemutatnak. Mi, magyarok szintén kreatívak és tehetségesek vagyunk. Az alapdolgokat pedig már az iskolában meg lehetne tanítani, ránevelni a gyerekeket a kombinatív és gyors játékra, valamint gondolkodásra, mert ezen múlik a siker. Ha felépülne egy oktatási rendszer, azok is megtaníthatóak lennének a játékra, akik esetleg kicsit gyengébbek, mert a futsal megtanulható, és csiszolja a nagypályás labdarúgáshoz szükséges erényeket is. A spanyol szakember, Federico Vidal Montaldo által készített könyv alapján minimális pénzzel nagyot lehetne lendíteni a folyamaton. Minden eszköz rendelkezésünkre áll, hogy a futballt komolyabban tudjuk oktatni, már öt-hat év alatt óriási eredményt lehetne elérni, csak sokat kell dolgozni érte. Bízom benne, hogy hamarosan elindul valami, mert az MLSZ-bõl nemrég kerestek ezzel kapcsolatban, s örülök, hogy ott is ez a vélemény.let is megvan, felújításra vár. Ha idõközben valaki tud a szponzorációban segíteni, akkor hamarabb létrejöhet az akadémia.

 

Hogyan sikerül ennyi mindenre idõt szakítania?
Mezei József: Sok olyan ember vesz körül a futsalban, aki segítõkész, de a döntéseknél be kell avatkoznom. Az ügyintézõk már tudják a dolgukat, leveszik a nagyobb terheket a vállamról, de azért átlagosan hetente egyszer van teendõm a futsallal kapcsolatban. Hosszabb nyaralásra régen nem jutottunk el, de ez az életünk: a vállalkozásunk és a sport.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!