2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Bírságolnak, ha elmarad a kéményseprésForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-27 14:30:42
272 igen és 45 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el hétfõn azt a jogszabályt, ami akár 30 ezres bírsággal büntetné a kéményseprés elmaradását.

A döntõ részben jövõ év január elsejétõl hatályos jogszabály értelmében a kéményseprés szolgáltatásának biztosítása a megyeszékhelyek feladata, ezt egy gazdálkodó szerv bevonásával is megoldhatják. A konkrét munka díja azonban minden esetben az adott ingatlan tulajdonosát terheli.

A törvény azt is elõírja, hogy az ingatlanok használói kötelesek lehetõvé tenni a kéményseprés elvégzését. A szolgáltatást végzõk feladatköre némiképp kibõvült, a kémény és a fûtés során keletkezõ égéstermékek vizsgálata mellett tüzelõberendezés levegõ-utánpótlását is nekik kell ellenõrizniük.

Mennyibe fog kerülni a kéményseprés?

A kéményseprés díját minden esetben az illetékes az önkormányzatok határozzák meg, és módukban áll ezt évente felülvizsgálni. A konkrát árakról november 30-ig kell rendeletet hozniuk.

A tûzvédelmi hatóságra hárul az ellenõrzõ szerepkör, amely mind a kéményseprést biztosító szolgáltatót, mind az ingatlan tulajdonost megbírságolhatja szükség esetén. Ha a kötelezettségeknek nem tesznek eleget, a szolgáltató 10 ezer és 1,5 millió forint közötti bírságot kaphat, míg az ingatlan tulajdonosa 5 ezer és 30 ezer forint közötti csekkre számíthat.

Idén májusban jelezte György István városüzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes, hogy minden évben jelentõsen nõ az országban az ellenõrizetlen kémények száma. Egy 2011-es adat szerint 155 ezer kéményt hanyagoltak el, ami becslések szerint a hazai teljes kéményállomány mintegy 16%-a. A füstmérgezések és hasonló balesetek megelõzése érdekében javasolta a politikus a törvényi szigorítást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!