2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tüntetés Nádudvaron: munkahelyekért harcolnak!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-15 09:36:15
Munkahelyük megtartása, cégük fennmaradása érdekében demonstráltak a Gyulai Húskombinát dolgozói kedden Nádudvaron, a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. székháza elõtt.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a demonstráción emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években 15 húsipari cég szûnt meg az országban, és 30 ezer munkahely eltûnt az ágazatból.

"Azért jöttünk ide Gyuláról és szolidaritásból Kaposvárról, Pápáról és Pécsrõl, hogy a nagyhírû Gyulai Húskombináttal ez ne történhessen meg" - mondta a szakszervezeti vezetõ a mintegy 70 demonstráló elõtt. Hozzátette: ma úgy tûnik, hogy a tulajdonosok is lemondtak a 400 embernek megélhetést biztosító gyárról.

Az érdekképviseleti vezetõ rossz elõjelnek nevezte, hogy felmondták a kollektív szerzõdést a cégnél, így esetlegesen olcsóbban válhatnak meg a dolgozóktól.

A demonstráción - amelyen "Munkát, megélhetést!", "A lét a tét!", "Védjük meg a munkahelyeinket!" feliratú táblákat emeltek magasba a résztvevõk - Petrusán Györgyné, a Gyulai Húskombinát szakszervezeti alapszervezetének elnöke ismertette azt a petíciót, amelyet a délelõtt folyamán adtak át a HAGE elnökének.

Ebben leszögezik, hogy szerintük "a tulajdonos döntésén múlik, hogy a jövõben finanszírozható-e a cég tevékenysége". A szakszervezet szerint az idén 144. esztendejébe lépõ vállalkozásnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy nyereséges termelést folytathasson, munkát, megélhetést biztosítva több száz munkavállalónak.

"A Gyulai Húskombinát Zrt. az egyik legkedvezõbb adottságú vállalkozás a magyar húsiparban" - állapítja meg petíciójában a szakszervezet. A szöveg szerint "a gyulai cég csõdje, felszámolása nemcsak az ott dolgozók munkahelyvesztését jelenti, hanem a tulajdonosok, befektetõk kudarcát is, hiszen egy nyereségtermelésre alkalmas céget hagytak elbukni".

A demonstráción felolvasták a szakszervezet közleményét is, amely szerint a Gyulai Húskombinát talpon maradása, fejlõdése lényegében a tulajdonos döntésétõl és az finanszírozó bankok magatartásától függ.

"A mezõgazdasági kormányzat többször ígért támogatást a gyulai cégnek és a termék, a gyulai kolbász az úgynevezett hungarikumok közé is bekerült" - olvasható a közleményben.

Ugyanakkor "mára úgy tûnik, hogy még a saját tulajdonosa is cserbenhagyja a 400 munkavállalót a finanszírozó bankok közremûködésével, az illetékes tárca asszisztálásával" - fogalmaz a dokumentum.

Kapuvári József elmondta: délelõtt Nádudvaron ülésezett a HAGE igazgatóság, a demonstrációval egy idõben pedig a másik tulajdonos, a Nagisz Zrt. igazgatósága.

A demonstrálókhoz ugyan nem mentek ki az igazgatóság képviselõi, de a szakszervezet jó jelnek tekinti, hogy Gyulán a héten elmarad a kombinát tervezett igazgatósági ülése - hangsúlyozta Kapuvári József.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!