2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Negyvenöt éves osztálytalálkozóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-03 09:53:44
Körösszegapáti – 1967-ben huszonhárom diák fejezte be általános iskolai tanulmányait a körösszegapáti általános iskolában. Akkor még külön volt magyar és román tagozat, így két osztályfõnök búcsúztatta el õket.  

Napjainkban, amikor egyre elterjedõben van az emberi érzések különbözõ megnyilvánulása Blága János és Bertalan Zoltánné (Madarász Matild), elhatározták, hogy megszervezik az osztálytalálkozót. Elhatározásukat tett követte.

A lassan hatvan életév felé közeledõ, volt diákok többsége nagyon messze került volt falujától. Ausztria, Budapest, Gyömrõ, Miskolc, Debrecen, Okány, Berettyóújfalu telepsülések a jelenlegi lakóhelyük.

Tizenegy volt diák jelent meg a körösszegapátiiskolában, hogy az akkori osztálytermükben találkozzanak és emlékezzenek az akkori diákévekre és az azóta eltelt idõkre.

Blága János, az egyik szervezõ jelentett az iskola akkori igazgatójának, mert az osztályfõnökök már nem lehettek ott. Majd megkezdõdött az emlékek felidézése.

Sok-sok emlék kavargott a fejekben, amire emlékeztek, s szívesen osztották meg a megjelentekkel.

Az élet legnagyobb ajándéka, hogy 45 év után újra találkozunk mondotta dr. Fülöp Gyula a MiskolciEgyetem professzora. Az akkori diákok megállták a helyüket a mindennapok forgatagában. Mindannyian beszéltek életük alakulásáról.

A megjelent volt diákok szívesen emlékeztek a majd félévszázaddal ezelõtt történt eseményekre, mert kellemesek és kedvesek voltak számukra. Abban mindnyájan egyetértettek, hogy a tanáraik nemcsak az iskolai tanítási órákon, hanem délutánonként, továbbá a tanítás szüneteiben, a nyár folyamán is velük foglalkoztak.

Miután jól kibeszélgették magukat azosztálytermükben az iskola ebédlõjében fogyasztották el a finom falatokat, de a beszélgetés tovább folytatódott.

Vad Erzsébet az iskola jelenlegi iskola igazgatója - akit meghívtak a találkozóra- beszélt az Apái iskola elmúlt idõszakának eseményeirõl.

Majd elõkerültek a virágcsokrok és a temetõbe indultak. Ott felkeresték osztálytársuk Hosszú János sírját, akit Körösszegapátiban temettek el.

Ellátogattak a két osztályfõnök Berényi János és Pántya Péter tanár urak sírjához, és virágcsokrot helyeztek el Tornyi Gyula volt tanárjuk sírjánál is.

Késõbb bejárták a település utcáit, mert látnivaló nagyon sok akadt a számukra, negyvenöt év alatt sok változás történt. Megtekintették a református templomot, ott Csizmadia Tibor lelkész tájékoztatta a látogatókat. Az ortodox templomban pedig osztálytársuk Blága János kántor beszélt egyházuk életérõl.

A kiadós séta után visszatérve az iskola épületében tovább folytatták a vidám beszélgetést, késõ estig kellemes volt a hangulat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!