2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Új diákigazolványok - Megújuló szolgáltatások és kedvezményekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-10-04 15:29:25
A korábbinál szélesebb körû kedvezményeket és számos megújuló szolgáltatást vehetnek igénybe a jövõben a köz- és felsõoktatásban tanuló diákok a szeptemberben bevezetett új diákigazolvánnyal - hangzott el a témában csütörtökön a fõvárosban rendezett szakmai konferencián.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte: már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új okmány.

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövõjéért Program koordinációjáért felelõs miniszteri biztos azt mondta, hogy az új diákigazolvány egy olyan lehetõség, amivel olcsóbban, és egyszerûbben ismerhetik meg a diákok a világot, és szerezhetnek tapasztalatokat. Azt szeretnék - folytatta -, ha a fiatalok ezzel a tapasztalattal hazatérnének és itthon kamatoztatnák a megszerzett ismereteket. A diákigazolvány sikeres projekt - állapította meg a miniszteri biztos, hozzátéve: a kormány a maga részérõl "beteszi a saját részét" a fejlesztésekbe.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány a mai fiataloknak "gyökereket és szárnyakat" szeretne adni. Gyökereket akar adni, amikor bevezeti a hazafias oktatást, támogatja a külhoni magyar területekre szervezett tanulmányi kirándulásokat, és szárnyakat akar adni az ifjúsági kezdeményezések, programok támogatásával, és az új diákigazolvány kedvezményrendszerével - fejtette ki.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke úgy fogalmazott: az új diákigazolvány bevezetésével "egy Csipkerózsika-álom ér véget". Felidézte, hogy a diákok 1997 óta használják a diákigazolványokat, elsõsorban személyazonosításra, utazási és kereskedelmi kedvezményekre. Széles körû alkalmazása azonban nem igazán terjedt el - állapította meg.

Kiemelte: mostanra felszámolták azokat a technológiai és jogi akadályokat, amelyek útjában álltak a kártyák széles körû alkalmazásának. Hozzátette: az okmányirodákban közel 340 ezer diák fényképezkedett le, 160 ezren már beadták igénylésüket a köz- vagy felsõoktatási intézményekben. Közel 120 ezer igénylõnek hibátlan vagy könnyen javítható volt a kérelme, így már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új típusú okmány. Arra számítanak, hogy a felsõoktatási felvételik és pótfelvételik lezárultával a következõ idõszakban ugrásszerûen megnõ majd az igénylések száma.

17992_uj-diakigazolvany1.jpg
17992_ujdiakigazolvany2.jpg

Az igénylési folyamat normálisan mûködik, ahol nincs hiba az intézményi vagy a személyes adatokban, ott a kártyát idõben legyártják és postai úton kiküldik a diákok számára. Rámutatott: innentõl az intézményeken és a szolgáltatókon múlik, hogy mennyire terjed el a jövõben az új okmány.

Maruzsa Zoltán felsõoktatási helyettes államtitkár arról beszélt: a kormány az oktatás átalakításának ügyét kiemelten kezeli, és ennek a folyamatnak nagyon fontos eleme az új diákigazolvány bevezetése, ami a nemzeti egységes kártyarendszer elsõ eleme is egyben. A rendszer megérett az átalakításra, modernizációra - érvelt az új okmányok bevezetésének szükségessége mellett.

Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat projektvezetõje hozzátette: új kedvezményrendszert dolgoznak ki a diákigazolványokhoz kapcsolódóan. Elmondta, hogy azt szeretnék, ha egy használható, valódi kedvezményeket nyújtó eszköz lenne a diákok kezében.

Schütz Dániel, a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. ügyvezetõje az MTI-vel késõbb azt közölte: céljuk 8-10 ezer elfogadóhelyi egység kiépítése még az idén. Ezt a célt egyedi megállapodásokkal kívánják erõsíteni, együttmûködésre törekednek a kisboltoktól a nagy hálózatok egységein át a kiemelt partnerekig - tájékoztatott.

Az új diákigazolvány "B" kategóriás biztonsági okmánynak minõsül, melyet az okmányirodákban kell igényelni. Ezt az is jelenti, hogy a személyi igazolvánnyal egyenértékû, a magyar okmányvédelmi szabályozásnak megfelelõen készül.

A diákigazolványok ára egységesen 1400 forint mind a köz-, mind a felsõoktatásban tanulóknak. A már meglévõ diákigazolványok érvényben maradnak, új típusú diákigazolványt a tanulmányaikat szeptemberben megkezdõ általános és középiskolásoknak, valamint felsõoktatási hallgatóknak kell igényelniük. Azt kormányrendelet szabályozza, hogy az igény beadásától számított 45. napon meg kell kapnia a diáknak az új igazolványt, amelynek gyártása kizárólag állami szereplõk bevonásával történik.

A kiosztott háttéranyag szerint az új diákigazolványon szereplõ EYCA - European Youth Card logó lehetõséget nyújt a magyar diákoknak arra, hogy Európa országaiban éljenek a nemzetközi szervezet nyújtotta kedvezményekkel. Ugyanígy a Magyarországra látogató külföldi diákok is megkapják ezeket a kedvezményeket az EYCA logóval ellátott diákigazolvány bemutatásával. Az EYCA Európa 38 országában van jelen, több mint 80 ezer elfogadóhellyel.

A kártyán lévõ láthatatlan chip segítségével az okmány rádiófrekvenciás azonosítókódot képes leadni, mellyel egyszerûsödik, felgyorsul és biztonságosabbá válik a kártya azonosítása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!