2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Havazás – Szombaton helyenként 30 centiméternyi hó is eshetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-07 18:18:28
Budapest, 2012. december 7., péntek (MTI) – Szombaton az ország déli, délnyugati területein intenzív havazásra kell készülni, helyenként több mint 30 centiméternyi friss hó is hullhat. A fokozatosan erõsödõ szél hatására sok helyen hófúvás is várható, s elsõsorban a déli területeken jelentõs hóakadályokkal is számolni kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisából.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetõ elõrejelzése szerint pénteken napközben fõként északkeleten lehetnek jelentéktelen hózáporok. Estétõl a Dunántúl nyugati részén kezd havazni, amely az éjszaka folyamán a Dunántúl nagy részére kiterjed.

Szombat reggelig többnyire maximum 5 centiméteres hóra lehet számítani, délnyugaton várható nagyobb mennyiség. A hajnali órákra megerõsödõ szél miatt helyenként már kisebb hóátfúvások is lehetnek.

Szombaton az ország déli megyéiben, a dél-dunántúli, dél-alföldi régióban intenzív havazás várható. Ezeken a területeken 10-20 centiméter, a déli határ mentén – fõként Baranya megyében – 30 centiméter friss hóra is számítani lehet. Az ország északi részén a jelenlegi meteorológiai számítások szerint csak néhány centiméter hó eshet.

Ezzel egy idõben az északkeleti szél tovább erõsödik, helyenként viharossá fokozódik. Országszerte óránként 50 kilométeres erõsségû széllökések várhatók, de több helyen az óránkénti 60-70 kilométeres erõsséget is elérheti. A már hóval borított tájakon a Dunántúl déli részén, késõbb fõként az Alföld déli részén a viharos szél helyenként jelentõs hóakadályokat is emelhet.

Vasárnapra további 3–8 centiméter hó eshet, és az erõs vagy viharos északias szél az addig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat.

Összességében nagyobb mennyiségû hó a déli és keleti, a legkevesebb az északi területeken várható – írta az Országos Meteorológiai

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!