2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ombudsman: a családtámogatásokat visszamenõlegesen is ki kellene fizetni!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-24 17:14:04
Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) – Az alapjogi biztos szerint módosítani kell a családok támogatásáról szóló törvényt annak érdekében, hogy az ellátást visszamenõlegesen is megkaphassák azok, akik a gyerekek gondozását a családi jogállást rendezõ eljárások idején biztosították.  

Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön, az MTI-nek küldött közleményében azt írták, Szabó Máté ombudsman a jogszabály módosítását kérte az emberi erõforrások miniszterétõl.

A biztos azt követõen fordult a miniszterhez, hogy egy nehéz anyagi körülmények között élõ, négy kiskorú gyermeket nevelõ panaszos beadvánnyal fordult hozzá, melyben az utólagos kifizetés hatósági elutasítását sérelmezte.

Szabó Máté szerint módosítani kell a törvényt, hiszen a gyermek családi jogállását rendezõ eljárás során kijelölt nevelõszülõ, gyám, illetve az a személy, akinél a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezik, az eljárás idõtartama és esetleges elhúzódása alatt is gondoskodik a gyermekrõl, és ez pénzébe kerül.

Emlékeztetett a miniszter szavaira is, amelyek szerint a szabályozás egyik alapelve, hogy a családtámogatás azt a személyt illeti meg, aki a gyermekrõl ténylegesen gondoskodik. A “tényleges gondoskodás” megfogalmazás mögött nem kizárólag a szülõi felügyeleti jog gyakorlására jogosult személyt kell érteni, hanem azt, aki a gyermek gondozásáról és nevelésérõl nap, mint nap gondoskodik – szögezte le.

Szabó Máté szerint nem egyeztethetõ össze a jogállamiság elvével, hogy míg a törvény rendelkezik a jogalap nélkül igénybe vett ellátás visszafizetésérõl, addig a gyermekekrõl saját háztartásában ténylegesen gondoskodó – és a gyámhatósági eljárás során késõbb kijelölt – gyámnak utólag nem folyósítják az õt a gyermekek jogán megilletõ ellátást.

-MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!