2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Vasárnap óraállítás, kezdõdik a nyári idõszámításForrás: www.pontosido.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-29 12:57:01
A Magyarországon jelenleg alkalmazott, az európai gyakorlathoz igazodó szabály 1996 óta érvényes.

 

A nyári idõszámítás kezdete eszerint március utolsó vasárnapja. Ekkor az órákat – közép-európai idõ szerint – hajnali 2-kor elõre kell igazítani 3 órára. Ez a vasárnap így 23 órát tartalmaz, az ilyenkor elveszett egy órát októberben kapjuk vissza. (Az órák ebben az idõszakban a nap járásához képest egy órával elõrébb járnak.)

A nyári idõszámítás október utolsó vasárnapján zárul, az órákat az õszi átállítás napján –közép-európai idõ szerint – hajnali 3-kor vissza kell igazítani 2 órára. (Ez egy 25 órás vasárnap.)

A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új idõre. A többit „kézzel” lehet átállítani.

A menetrendek az átállási napokon az illetékes közlekedési vállalatok elhatározása szerint alakulnak. (A MÁV például azt az elvet követte az utóbbi években, hogy a nemzetközi vonatok az õszi idõ-átállításnál a határállomáson várakoztak az új idõszámítás szerinti indulási idõre. Amikor pedig – tavasszal – az átállással egy órát vesztettek, akkor az átállítástól kezdve névlegesen egy órás késéssel közlekedtek tovább.)

Nyáron nálunk, Magyarország idõzónájában a számítógépek UTC+02:00 óra (CEST, Central European Summer Time), télen UTC+01:00 óra (CET, azaz Central European Time) beállítással üzemelnek. (A greenwichi középidõ, a GMT fogalma már nem szabványos, helyette az „egyezményes koordinált világidõ” – UTC, Universal Time Coordinated – elnevezés használatos.)

Az átállási idõpontok az Európai Közösségek országaiban a nálunk alkalmazottal megegyeznek. (Az átállás nem a helyi idõ szerint történik, hanem ugyanazon idõpontban.) A világ országaiban azonban az óraállítási szabályok nem egységesek. Sõt, nem is mindenütt használnak nyári idõszámítást! Az Egyenlítõ – tágabb – környezetében a nap hossza túl keveset változik az év folyamán ahhoz, hogy a különbség kihasználható legyen. Nem áll át Oroszország, Belarusz, Ukrajna, Kína, Japán, csaknem egész Ázsia és Afrika, Dél-Amerika nagyobb része, sõt  – az egyébként nyári idõszámítást alkalmazó – USA néhány területén sincs átállás, például Hawaii, Puerto Rico, és Arizona nem igazítja át az óráit. (De a Navaho indián rezervátum, melyet Arizona állam területébõl hasították ki, alkalmazza a nyári idõszámítást.)


 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!