2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Változnak a harmadik országból ideiglenesen behozott gépkocsik magáncélú használatára vonatkozó szabályok május 1-jétõl annak érdekében, hogy megakadályozzák a visszaéléseket, elsõsorban a vám, áfa és regisztrációs adó megfizetésének elkerülését – derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Változnak a nemzetbiztonsági ellenõrzés szabályai és az ezzel kapcsolatos egyes jogorvoslati lehetõségek, vizsgálatok, bírósághoz fordulás rendje február 1-jétõl.

Januártól továbbra sem kérhetnek pénzt a tulajdonostól az átvett gépjármûért a bontók, viszont megszûnik az a kötelezettségük, hogy a kibontott alkatrész után fizessenek a volt tulajdonosnak - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladékká vált gépjármûvekrõl szóló és ez év elejétõl hatályos rendelet.

Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földmûvelésügyi miniszteri rendelet.

Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi elõírásai, mert az átmeneti idõszakot követõen hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

Szigorúbb pénzmosás elleni szabályok lépnek életbe januártól, a vállalatoknak év végéig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezetõ bankjuknál, ennek hiányában nem indíthatnak banki mûveleteket jövõre – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség szerdán az MTI-vel.

Az Országgyûlés hétfõn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a közvámraktárakban tárolt földgáz értékesítését és a földgázszállító-vezeték építési engedélyének megszerzését is egyszerûbb szabályokhoz köti.

A Magyarországon jelenleg alkalmazott, az európai gyakorlathoz igazodó szabály 1996 óta érvényes.

Csütörtöktõl számos új intézkedés, illetve változás lép életbe. Szigorodnak például a fegyvertartás szabályai, kivethetõ az egészségügyi bírság és változnak a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításra vonatkozó szabályok.
« 1. oldal »