2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Itt a hatalmas pofon a rezsicsökkentésértForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-01 18:40:25
A nemzetgazdasági beruházások az idei elsõ negyedévben éves összevetésben 8,7 százalékkal, negyedéves összevetésben 3,8 százalékkal estek vissza – közölte a KSH pénteken. A statisztikai hivatal megjegyzi: a megelõzõ több mint két és fél évben bõvülõ feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben csökkenésbe fordultak.

A nemzetgazdasági beruházások elsõ negyedévi, az elõzõ év azonos negyedévéhez viszonyított 
8,7 százalékos visszaesésén belül az építési beruházások jelentõsen, 19,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont a szállításban és raktározásban bekövetkezett növekedés hatására 0,4 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztrált a KSH. Az energiaipar beruházásainak volumene 30,5 százalékkal volt kevesebb az idei elsõ negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Ezt a drasztikus visszaesést – amit aligha lehet mással magyarázni, mint a rezsicsökkentésre és az energiaszektort sújtó egyéb terhekre adott céges válasz – a hálózatbõvítések, -fejlesztések mérséklõdése okozott.

A feldolgozóipar beruházásai – több mint két és fél évnyi növekedés után – a mostani negyedévben 13,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A nagyobb súlyt képviselõ ágazatok közül jelentõsen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a jármûgyártásban a bázishatás miatt. A lakásépítések erõteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 19,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A szintén nagy súlyt képviselõ szállítás, raktározás beruházásai – a jelentõs volumenû jármûbeszerzések ellenére – 4,7 százalékkal volt kevesebb az elsõ negyedévben. Továbbra sem bõvültek az oktatás nemzetgazdasági ág (14,8 százalék) és humán-egészségügyi, szociális ellátás ág (20,2 százalék) beruházásai.

A csökkenõ tendencia ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztráltunk. Számottevõen emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén (38,7 százalék) a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen. A közigazgatás, védelem, kötelezõ társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentõs bõvüléséhez (34,7 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá.

A bányászat, kõfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 81,2 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest, a kõolaj- és földgázkitermelésben megvalósult egyedi nagyberuházás következtében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!