2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Levágták az áramról a rossz híreket közlõ rádiótForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-13 09:41:49
Másfél hete hirtelen elhallgatott a kisvárdai Vár FM, a rádiót lekapcsolták az elektromos hálózatról. A stúdió a város csõdbe ment távhõ-szolgáltatójának székházában bérel helyiséget, és egyik mûsorában épp azt firtatta, hogy hogyan halmozhatott fel az önkormányzati cég egy 750 milliós adóssághegyet. A fideszes városvezetés fél évvel a rezsicsökkentés elõtt hagyta tönkre menni a céget, és újat alapított helyette.  

Közösségi médiaszolgáltatóval szemben elkövetett rongálás miatt tett rendõrségi feljelentést a kisvárdai rádió tulajdonosa.

Fekete Júlia, a Vár FM Rádió vezetõje az Indexnek elmondta, azért fordult a hatóságokhoz, mert május 31-én elvágták a rádió elektromos vezetékeit a városi távhõszolgáltató épületében.

A stúdiónak helyet adó épület eredetileg a tavaly tönkrement Várda-Távhõ Kft.-é volt, a tulajdonosi jogokat azonban már a felszámolóbiztos gyakorolja. Bérlõként van az épületben a város 2012 nyarán létrehozott új energiaszolgáltató cége, a Kisvárdai Közmû Kft. is. A Vár FM kilenc éve nyerte el a kisvárdai frekvenciát az ORTT pályázatán az erre a célra alakult Várda Rádió Konzorcium elõtt, amelyben az idõközben KDNP-s országgyûlési képviselõvé választott Seszták Miklós felesége cége volt az 50 százalékos tulajdonos.

Az adó 2005-ben indult, 2011-ben pedig közösségi médiaszolgáltatóvá minõsítette a Médiahatóság. Az induláskor az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Várda-Távhõ Kft. elhanyagolt állapotban lévõ épületében alakította ki a stúdióját, ami azzal az elõnnyel is járt, hogy egy helyen volt a stúdió, az adóállomás, valamint a sugárzást szolgáló antenna. Az antennát a távhõcég kéményére szerelték fel, rengeteg távközlési cég antennája mellé. A Vár FM az elmúlt években több millió forintot áldozott az épület rendbetételére is.

2012-re azonban a Várda-Távhõ mûködésképtelenné vált. A 2011-es üzleti év adatai szerint a cég mintegy 500 milliós éves forgalom mellett 420 milliós veszteséggel zárt, 2012-re pedig még 750 milliós szállítói tartozást is felhalmozott. A cég ellen elõször végelszámolás, majd felszámolási eljárás indult. Az önkormányzat képviselõ-testülete 2012. május 30-án úgy döntött, hogy megszabadul a nagy terhet jelentõ cégtõl. Seszták Miklós a jegyzõkönyv tanúsága szerint alig fél évvel a Fidesz által kezdeményzett, a távhõszolgáltatásra is érvényes 10 százalékos rezsicsökkentés elrendelése elõtt leszögezte: meg kell szüntetni a Várda-Távhõ Kft-t, mert a város külsõ pénzt adni nem kíván, és nem is képes a cégnek. Az ülésen az a döntés született, hogy a távhõ- és energia-szolgáltatás ellátását 2012 júliusától átadja a kizárólagos tulajdonát képezõ Kisvárdai Közmû Szolgáltató Kft.-nek. Az önkormányzat tudomásul vette a helyzetet, felelõsségrevonás nem volt, a tönkrement cég ügyvezetõje, Bravics Endre lett az új cég vezetõje is.

A megindult felszámolás miatt a távhõcég ingatlana a felszámolóbiztoshoz került, ezért a Vár FM-nek egy éve a felszámolás alatt lévõ  cégnek kell fizetnie a helyiségért járó bérleti díjat,  az áramszolgáltatásért pedig új cég, a Kisvárda Közmû számláz rádiónak.

Fekete Júlia szerint az utóbbi években a rádiója maradt az egyetlen médium városban, amely a vezetõk viselt dolgairól, a „rossz hírekrõl″ is beszámol, így onnan a legkevésbé sem jóindulattal figyelték az adó mûködését. A 2010-es önkormányzati választások után jó erkölcsbe ütközõ szerzõdéskötés miatt meg is próbálták a távhõcéggel felmondatni  a bérleti szerzõdést. Abból azonban elhúzódó bírósági eljárás lett, amelyben még elsõfokú ítélet sem született.

A felszámolóbiztos belépése Fekete szerint ismét arról szólt, hogy megpróbálja kitenni a rádiót az épületbõl. A tulajdonos szerint a felszámolás kezdete után nem kapták meg a bérleti díjról szóló számlákat, amit többször jeleztek is a biztosnak. A számlák helyett azonban május közepén egy ultimátum érkezett a felszámolóbiztostól, hogy a rádió nem fizetett be 533 ezer forintot, ezért el kell hagynia a 110 négyzetméteres bérleményét, és le kell szerelnie az antennát.

A rádió tulajdonosa szerint a számlaügy taktikázás volt csupán, hogy hivatkozási alapot teremtsen a kirúgásra, hiszen a felszámoló is tudatában volt annak, hogy a rádió legalább 10 millió forintot fektetett be az épület felújításába. Fekete szerint nehezen magyarázható, és a hitelezõk igényének ellentmond az, hogy egy óriási adóssággal rendelkezõ, felszámolás alatt álló cég kiteszi a folyamatos bevételt produkáló bérlõjét, ráadásul pont akkor, amikor a rádió nyomozni kezdte, hogy hova tûnhettek a távhõszolgáltatást használó kisvárdaiak befizetései.

Bravics Endre, a távhõcég régi-új vezetõje az Indexnek azt mondta, neki nincs köze a rádió elektromos vezetékeinek elvágásához. Az ügyvezetõ szerint a felszámolóbiztos küldött egy villanyszerelõt azzal a „paranccsal″, hogy kapcsolják le a Vár FM-et. Bravics szerint õ jelenleg pont olyan bérlõ, mint a rádió, annyi azonban biztos, hogy a rádiónak nem volt tartozása az áramszolgáltatásért.

Megkerestük a felszámolást végzõ Prudens Profit Controll Vagyonkezelõ Kft.-t is, hogy megtudjuk, szerintük miért volt szükség a rádióval szembeni radikális lépésre, de azt a választ kaptuk, hogy mivel az Index nem tartozik a távhõcég hitelezõi közé, nem nyilatkoznak az ügyben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendõrkapitányság sajtóosztályán megerõsítették, hogy eljárás folyik a rádió ügyében, de részleteket nem közöltek.

A lakótelepiek befizették

A Várda-Távhõ 2013. március 27.-i önkormányzati ülésen is téma volt. A város korábbi polgármester, Oláh Albert képviselõ szerint csak színjáték volt a végelszámolás, mert a cég „a 750 milliós szállítói tartozás felhalmozása után szomorú és gyötrelmes végnapjait éli″. „A mi távhõszólgáltató cégünk″ két gázszolgáltató felé is több száz milliós tartozást halmozott fel, miközben „a lakótelepen lévõ lakások tulajdonosai becsülettel befizetik összesen havonta a 30- 35 millió forintos szolgáltatási díjat″.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!