2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Elindult a HD-telefonálás a Magyar TelekomnálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-07-03 09:08:52
Július 1-jétõl az egész 3G-s hálózatára kiterjedõen élesítette a HD-hanghívási lehetõséget a Telekom, a cég ügyfelei így egymás közt sokkal jobb hangminõségben tudnak beszélni.

Mától sokkal jobb hangminõséggel biztosít telefonhívásokat mobilhálózatán a Magyar Telekom, a szolgáltató július elsejével a teljes 3G-s hálózatán élesítette a csak HD-hívásnak nevezett új beszédkódolási rendszert. A szolgáltató ingyenesen biztosítja a jobb hangminõséget minden olyan ügyfelének, aki olyan készülékkel rendelkezik, mely támogatja a jobb minõségû hangátvitelhez szükséges beszédkódolási algoritmust, illetve 3G-s szolgáltatáslefedettségi területen tartózkodik.

Sikeres budapesti teszteket követõen, Magyarországon elsõként a Magyar Telekom teszi elérhetõvé a HD Hang technológiát. Az országosan elérhetõ HD Hang tisztaságát díjmentesen és automatikusan évezhetik a Telekom szélessávú mobil hálózatát (3G és 4G/LTE lefedettség) használó ügyfelek, akik arra alkalmas okostelefonnal rendelkeznek.

Keszég Attila, a Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese a bejelentés kapcsán hangsúlyozta „Az új HD hangzásnak köszönhetõen a telefonbeszélgetések minõsége tovább javul. Az eredmény teljesebb, tisztább és élesebb hangzás, és ezen elõnyöket a Telekom ügyfelei most és a jövõben is díjmentesen élvezhetik. Innovatív HD Hang szolgáltatásunk egy újabb lépés a valódi és érezhetõ ügyfélélményt megcélzó fejlesztéseink sorában.”

 

A HD Hang kiváló hangminõséget kínál, az új hangátviteli szabvány szélesebb akusztikus frekvenciatartományban még több beszédjelet képes továbbítani: a beszédkódolók 300-3400 Hz közti frekvencia átviteli tartományát 50-7000 Hz-re terjeszti ki. Az ügyfeleknek nincs további teendõje, a kristálytiszta és újszerû hangzás egyértelmûen és azonnal érezhetõ, ha mindkét fél rendelkezik HD Hang-képes okostelefonnal és a Telekom szélessávú mobilhálózatát használja. A HD hangot a Telekom több hónapos, Budapest déli területére kiterjedõ tesztidõszak után tette elérhetõvé ügyfelei számára. A HD hang bevezetésének mûszaki hátterét az Ericsson biztosította.

Jelenleg a Telekom által kínált okostelefonok jelentõs részével elérhetõ a HD minõségû hangszolgáltatás: ilyen készülék többek között az iPhone 5, Samsung Galaxy S4, S3, Nokia Lumia 820 és 920. A Magyar Telekom piacvezetõ, innovációban élenjáró szolgáltatóként ügyfelei mind tökéletesebb kiszolgálására törekszik, ennek jegyében folyamatosan bõvíti szolgáltatás-kínálatát és vezet be új megoldásokat.

Technikai háttér

A HD Voice funkció mûködésének alapja az Adaptive Multi-Rate beszédkódolási algoritmus továbbfejlesztett változata, az Adaptive Multi-Rate Wideband (AMR-WB) eljárás, vagyis a G.722.2-es kodek, mely a keskenysávú hálózatokra optimalizált beszédkódolók átlagosan 300-3400 Hz közti frekvenciaátviteli tartományát jelentõsen, optimális esetben 50-7000 Hz-re terjeszti ki. Az eredmény jóval tisztább és érthetõbb beszédhang-közvetítés, ugyanakkor a funkció igénybevételének feltétele, hogy a készülék támogassa az AMR-WB kódolást, emellett a rendszer a megnövekedett sávszélesség-igény miatt többnyire csak szélessávú (vagyis 3G-s) hálózatokon mûködõképes.

Az AMR-WB kifejlesztése hosszú évekre, évtizedekre nyúlik vissza. Az International Telecommunication Union (ITU) által 1988-ban létrehozott G.722 szabványcsaládhoz kapcsolódóan a Nokia és a VoiceAge fejlesztette tovább a tömörítési eljárást, amit a 3G-s szabványokat gondozó 3GPP szabványosított és nevezett el Adaptive Multi-Rate Widebandnak. A technológiát azonban eleinte csupán kevés mobilkészülék támogatta, emellett a hálózatok sem voltak felkészítve a nagyjából 16-23 kbps sávszélesség-igényû hangátvitelre.

 

Egyre elterjedtebb

Ma már mind a készüléktámogatottság, mind a hálózati kapacitás adott, így az operátorok számára elvileg minden akadály elhárult az elõl, hogy HD hangszolgáltatást vezessenek be a hálózatukon. A technológia kereskedelmi szakasza végül hosszú elõzetes tesztelést követõen 2009-ben kezdõdött, az Orange Moldávia ekkor élesítette a rendszert hálózatán a világon elsõként. Azóta tucatnyi ország több tucat mobilszolgáltatója vezette be a szolgáltatást, a Deutsche Telekom leányvállalatai közül pedig már öt cég kapcsolta be az AMR-WB kodeket egyes díjcsomagoknál. A készüléktámogatottság eközben annyira kiterjedtté vált, hogy ma már gyakorlatilag minden közép- és felsõkategóriás okostelefon képes HD hanghívásra.

A HD-hanghívás publikus tesztelését idén márciusban kezdte a Magyar Telekom, ám akkor csak egyes cellákban volt csupán bekapcsolva a rendszer, illetve nem lehetett tudni, hogy milyen üzleti modellel indítja el a szolgáltatást az operátor. Az egyelõre továbbra is nyitott kérdés marad, hogy a hazai mobilszolgáltatók ügyfelei mikor beszélhetnek majd egymással is HD-ban - úgy tudjuk, hogy a jobb minõségû hanghívást a Telenor is hamarosan bevezeti a repertoárjába, a Vodafone ilyen irányú terveirõl egyelõre nem rendelkezünk információkkal. Ha a rendszer mindhárom szolgáltatónál éles - feltéve, hogy ugyanazt a kódolási technológiát alkalmazza mindenki - elvileg semmi akadálya, hogy a HD-hanghívásokat is összekapcsolják az operátorok.

HD hang a világban

Tesztidõszak után 2009 szeptemberében Moldáviában az Orange vezette be elõször a HD Voice a mobilszolgáltatásban. Az elsõ készülék, amely támogatta a HD Hang átvitelét a Nokia 6720c. A Deutsche Telekom csoport ügyfelei már Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Németországban is a most Magyarországon is bevezetésre kerülõ HD Hang minõségét élvezhetik. A T-Mobile USA volt az elsõ amerikai szolgáltató, amely országosan elérhetõvé tette a HD Hangot, 2013 januári CES bejelentése után. További szolgáltatók, akik egyes országokban HD minõségû hangszolgáltatást nyújtanak: Megafon, WIND, A1, Telstra, Mobiltel, Swisscom, Three, Bell Mobility , Vodafone, KPN, Play Mobile, Rogers, Telus, Chunghwa Telecom,Saudi Telecom.A legutóbbi GSA jelentés szerint 41 mobilszolgáltató 33 országban nyújt hálózatán HD minõségû hangszolgáltatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!