2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Még gyorsabb lesz a vezeték nélküli hálózatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-08-13 10:32:00
A 802.11ac technológia háromszor gyorsabb, mint elõdje, a 802.11n, akár 1 Gbit/s sebességre is képes. Több eszközt támogat, nagyobb lefedettséggel, de kompatibilis a már létezõ Wi-Fi szabványokkal.

Amikor már úgy gondolnánk, hogy a vezeték nélküli hálózatok már nem lehetnek jobbak, egy új technológia drámai elõrelépést ígér az adattovábbítás sebességében. A 802.11ac gyökeresen átalakíthatja az otthoni szórakoztató rendszereket: gyorsabb, jobb minõségû adat streaminget nyújt és mindemellett megbízhatóbb, mint az eddigi technológiák. A régebbi Wi-Fi protokollok - mint a 802.11b - esetében idõnként elõfordulhat, hogy romlik a kapcsolat minõsége, mivel alacsonyabb a sávszélesség, így ha egyszerre sok médiatartalmat akarnak megnézni a világhálón a felhasználók, elõfordulhat, hogy gyenge minõségû képpel és rossz hanggal szembesülnek.

A nagyobb sebesség megszüntet egy bosszantó problémát, a pufferelést, amellyel azok a felhasználók szembesülnek, akik online néznek videót. A lassabb internetes kapcsolatok esetén ugyanis a videó egy kis részét el kell tárolni, mielõtt megkezdõdhet a lejátszás, hogy folyamatos legyen a megjelenítés. A 802.11ac azonban annyira gyors, hogy a videólejátszás azonnal elindulhat még akkor is, ha nagyfelbontású filmrõl van szó, vagy az egyes készülékeken egyidõben más-más streamelt tartalmat néznek a család tagjai. A 802.11ac által kínált nagyobb sebességnek három fõ összetevõje van: szélesebb rádióspektrum, több antenna és nagyobb frekvencia moduláció. Ezek a fejlesztések megbízhatóbb jelet eredményeznek, csökkentve ezzel a kapcsolatmegszakadások számát. Az online játékosok szintén állandó, gyors adattovábbítást igényelnek, hogy elkerüljék a késlekedést, ami akár a játék elvesztését is okozhatja.

A több antenna jobb lefedettséget biztosít az egész háztartásban, olyan jellel, amely a ház legtávolabbi, legeldugottabb szegletébe is eljut. Ráadásul mivel az adója rövidebb idõ alatt nagyobb adatmennyiséget tud továbbítani, ez azt jelenti, hogy az adatok átadása után hosszabb idõre tud leállni. Ennek köszönhetõen az okostelefonokra és táblagépekre gyorsabban eljutnak a kívánt tartalmak, miközben a technológia kíméli ezen készülékek akkumulátorait is. Kompatibilis a már létezõ Wi-Fi szabványokkal, mint a 802.11a, 802.11b és a 802.11n.

Az ezeket a megoldásokat használó eszközöket az 5 gigahertzes sávon kapcsolja össze. Ez kevesebb interferenciával jár, mint a 2,4 gigahertzes frekvenciatartomány, így erõsebb lesz a jel, és nõ a megbízhatóság. A 802.11ac technológia igazi elõnyei akkor mutatkoznak meg, amikor az olyan eszközök, mint az otthoni házimozirendszerek, a személyi számítógépek, táblagépek és okostelefonok modernebbre cserélése kerül szóba. A készülékgyártók, köztük olyan óriáscégek, mint az Apple és a Samsung, is támogatják a szupergyors vezeték nélküli technológia minél gyorsabb elterjedését, és beépítik ezt a szabványt az új, jövõben megjelenõ eszközeikbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!