2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Újabb fejlesztések a debreceni repülõtérenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-11 09:00:05
Az ország legjelentõsebb repülõtéri logisztikai fejlesztése zajlik a debreceni repülõtéren - jelentette ki Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere csütörtökön, amikor újabb 333 millió forintos infrastruktúra-beruházást adott át.

A Xanga csoport befektetésében megvalósuló trimodális - légi-, vasúti- és közúti átrakó - központ nyugati, 12 hektáros területét kiszolgáló belsõ út- és csapadékvíz-hálózat kialakításához 158 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyújtott az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programja - tette hozzá a polgármester.

Kósa Lajos szerint Debrecen gazdaságfejlesztése szempontjából meghatározó jelentõségû a repülõtér és a hozzá kapcsolódó logisztikai központ fejlesztése. Herdon István, a debreceni repülõteret mûködtetõ Xanga cégcsoport vezérigazgatója az MTI érdeklõdésére elmondta: jelenleg 5-6 milliárd forint értékû beruházás folyik a repülõtéren, aminek része a most elkészült fejlesztés.

Hozzátette: a Xanga csoport több mint egy évtizede tölt be aktív szerepet a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park fejlesztésében, ahol jelenleg közel negyven vállalat mûködik és mintegy ötezer munkavállalót foglalkoztatnak. Elmondta: a most üzembe helyezett 6700 négyzetméter burkolt felületû belsõ úthálózat, valamint a csapadékvíz-elvezetõ rendszer a központnak a terminál épülettõl nyugatra fekvõ 12 hektáros részét szolgálja ki.

A már elkészült és folyamatban lévõ fejlesztések szigetszerûen valósulnak meg a reptér területén, ezért elengedhetetlen azoknak a fõ közlekedési útvonalakkal történõ összekapcsolása, illetve a reptér, valamint a trimodális központ személy illetve teherforgalmának különválasztása - jegyezte meg Herdon István hozzátéve, hogy utóbbi kapcsán a Közlekedési Operatív Programhoz (KÖZOP) benyújtott pályázatukat elutasították, amit cégcsoportjuk megfellebbezett.

A repülõtér a versenyképes, magas hozzáadott értéket elõállító iparágakra alapozó gazdaságfejlesztés szempontjából ma már olyan jelentõséggel bír, mint hajdanán a vasút, majd az autópálya. Ezért a nemzetközi légikikötõ és környezetének a jövõben is kiemelt szerepet kell kapnia Debrecen város és a régió gazdaságfejlesztési stratégiájában - jelentette ki a Xanga cégcsoport vezérigazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!