2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Most jön az óraátállítás: visszatérünk a mi idõnkhözForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-26 19:30:22
Vasárnap, hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani az órákat, ezzel visszatérünk idõzónánk alap idõszámítására.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által évtizedek óta gyûjtött, a magyar villamosenergia-rendszerre vonatkozó részletes adatokból kiderül, hogy az órák tavasszal történõ elõre állítása jelentõs megtakarítást eredményez. Ezzel összességében megközelítõleg 120 gigawattóra energiát lehet megspórolni, ami egy nagyváros, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A MAVIR tájékoztatása szerint a megtakarítás abból adódik, hogy az órák elõre állítása után - a tavaszi és õszi napéjegyenlõség közötti idõszakban - a világos órák jobban igazodnak az ébrenlét idõszakához. Az átállást követõ idõszakban este késõbb sötétedik, tehát késõbb kell felkapcsolni a világítást, az viszont, hogy reggel késõbb világosodik, nem jelent számottevõ különbséget a fogyasztásban.

Õsszel, az órák visszaállítása után ugyan hamarabb sötétedik, de ezt összevetve azzal az idõponttal, amikor a családok jellemzõen hazaérkeznek, ismét kisebb a különbség.

Az, hogy pontosan mennyi villamos energiát takarít meg az ország, az átállításokat megelõzõ és követõ, napi fogyasztási görbék alapján becsülhetõ. Több tényezõtõl is függ, hogy egy adott tavaszi és õszi idõszakban mindez mit eredményez, a többi között az idõjárástól és az ünnepnapok alakulásától - közölte a MAVIR.

Az átállás érinti a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatait is.

A MÁV tájékoztatása szerint három belföldi és tizenegy nemzetközi vonatot érint a vasárnap hajnali óraátállítás. Azokat a vonatokat, amelyek hajnali három elõtt a célállomásukra érnek, nem érinti a változás. Belföldön egy Kiskunhalasról Kõbánya-Kispestre, egy Debrecenbõl Budapestre és egy Lajosmizsérõl Budapestre közlekedõ vonat érintett.

Nemzetközi viszonylatban egy-egy, Budapestrõl Zürichbe, Münchenbe, Bukarestbe, Berlinbe és Moszkvába induló vonat, illetve ezek Budapestre érkezõ vonatpárjai, valamint egy Belgrádból érkezõ nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt. A Budapesti Közlekedési Központ éjszakai járatait is érinti a változás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!