2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szigorodhat a boltok elõtti parkolókra vonatkozó szabályForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-17 20:29:32
Komoly gátat szabhat az újabb kisboltok nyitásának egy törvénymódosítási javaslat, amely szerint a kisebb, napi fogyasztási cikkeket árusító helyeknek is kötelezõ lesz parkolóhelyet kialakítaniuk.

Egy törvénymódosítási javaslat szerint a napi fogyasztási cikkeket árusító helyeknek kötelezõ lesz parkoló helyet kialakítaniuk. Ilyen szabály ugyan már 1997 óta érvényben van, de a jelenleg érvényes vonatkozó kormányrendelet szerint az önkormányzatok eltérhettek ettõl a helyi építési szabályzatban. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által októberben benyújtott új javaslat azonban szigorítana a paramétereken.

Kistelepülésen lehet, hogy könnyebben találnak az üzletek plusz parkolóhelyet, ám Budapesten vagy a nagyobb vidéki városok belsõ részein szinte megoldhatatlannak tûnhet a feladat. Kerekes György Budapest volt fõépítésze a Napközben hétfõi adásában hangsúlyozta, a belsõ részeken létesülõ új boltok, illetve a régi, most üresen állók újranyitása esetén nem látszik megoldhatónak a parkolók kialakítása. Emiatt ki fognak szorulni az egyébként nagyon fontos kisebb üzletek a belvárosból, és növekedni fognak a külvárosokban épülõ bevásárlóközpontok.

Tehát ott, ahol nem lehet parkolót kiépíteni, teljesen fölösleges ezt elõírni. Az önkormányzatok, kerületek eddig próbáltak egyedi szabályozást alkotni az egyes területekre, ami nagyon jó gyakorlat volt – hangsúlyozta a volt fõépítész, aki szerint – akárcsak több külföldi országban – a belvárosi parkolóházak építésének támogatása lenne a jó irány. Erre azonban úgy tûnik, nagyon kevés az önkormányzatok pénze, vagy talán akarata – tette hozzá Kerekes György.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) fõtitkára a Kossuth Rádió mûsorában azt mondta, tudomásuk szerint még nincs döntés arról, hogy a jelenleg érvényes bolti parkolókra vonatkozó szabályozás hogyan változzon. Ennek oka éppen az, hogy a változás a plusz költségek miatt érzékenyen érintené a kisebb üzleteket. Ugyanakkor Vámos György azt is hangsúlyozta, hogy a kötelezettség csak az újonnan létesülõ üzletekre vonatkozna, a már mûködõkre nem.

Hogy a jövõben miként változnak a szabályok, pontosan még nem tudni, de ott, ahol nincs értelme vagy fizikailag képtelenség új parkolóhelyet építeni, nyilván nem fognak ilyen kötelezettséget elõírni – véli az OKSZ fõtitkára.

Vámos György szerint azonban a tervezet azon indoka, hogy az új üzletek építõit arra kell ösztönözni, új boltjukat a külsõbb városrészekben húzzák fel, aggályos. Ha ugyanis újabb parkolókat kell építeni, arra csak a tõkeerõsebb, nagyobb vállalkozások képesek, egyúttal félõ, hogy a kisvállalkozásoktól elterelõdik a forgalom. Az OKSZ fõtitkára szerint minden ilyen kérdésben az önkormányzatokra kellene bízni a döntést, hiszen õk ismerik a legjobban a helyi körülményeket, igényeket. Központilag csak a kereteket kellene megadni, ahogy azt a mostani kormányrendelet is teszi – tette hozzá Vámos György.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!