2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kárpát – medencei võfélyünnep FöldesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-02 18:04:11
Modern világunkban a hagyományok õrzésében egyfajta küldetés a võfélyek szolgálata – állapította meg a Kárpát – medence százhat võfélye azon a fórumon, ahol közösen megfogalmazták: fontossá vált, hogy a település és a szervezõk felterjesztést készítsenek azért, hogy e találkozó bekerüljön a szellemi kulturális örökség jó megõrzési gyakorlatai közé.

Küldetés és hagyományõrzés

Advent elõtt, András napjához kötõdõen immár hetedik alkalommal hívták Földesre a történelmi Magyarország száz magyar településének võfélyeit, nõfélyeit, gazdáit, hívogatóit és szószólóit. A nagyközségi Önkormányzat, a Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület, a helyi civil szervezetek, és a találkozó támogatói a Karácsony Sándor Közösségi Házzal összefogva rendezte meg a kétnapos Kárpát-medencei Võfélytalálkozót- a magyarság lakodalmi szokásainak bemutatására. A kétnapos színes programsorozat péntek koraesti ünnepélyes megnyitása elõtt már délután megkezdõdött a csigacsináló és a „csigavíg” taposás melyhez a hangulatot a Bárándi Citerazenekar biztosította. A nagyteremben az érkezõ võfélyek megtekinthették az eddigi hat találkozóról készült fotókat és részt vettek a negyedik alkalommal szervezett võfélyek fórumán. A lakodalmi szokásokat jól ismerõk véleményt mondtak a võfélymesterség átalakuló szerepérõl, amely immár nemcsak szórakoztató szereppel bír, hanem fontos hagyományõrzõ funkciókat is teljesít. Megfogalmazták: fontos, hogy e találkozó bekerüljön a szellemi kulturális örökség jó megõrzési gyakorlatai közé. A hazánkból, Erdélybõl, Felvidékrõl, Délvidékrõl és Kárpát-aljáról érkezett 106 lakodalmi elõl járót a találkozót megnyitó Bodó Sándor a térség országgyûlési képviselõje, a megyei közgyûlés elnöke és Jeneiné dr. Egri Izabella Földes polgármestere köszöntötte.


Disznótor, kézmûves vásár, lakodalmas bemutatók


A szombaton kora reggel kezdõdõ programban disznóvágás Földesi módra, a hagyományos lakodalmi kellékek, lakodalmi sütemények, kalácsok vására, néprajzi elõadások, Szomolyai és Bihar diószegi borok kóstolója, kézmûvesek bemutatkozása szerepelt. Negyven erdélyi võfély és gazda ajándékaként felavatták az Antal Tibor Csíkszeredai népi fafaragó mester Földesnek készített székely kapuját. Délutántól a võfélyek és mûvészeti csoportok közös mûsorait, a Szíhalmi lakodalmast tekinthették meg az érdeklõdõk. Kora estétõl a zsúfolásig megtelt nézõtér elõtt fellépõ võfélyek bordalaikat, humoros és a legjobb lakodalmi történeteiket, táncaikat, alakoskodó lakodalmas szokásaikat, dramatikus lakodalmi játékaikat is bemutatták, majd hajnalig tartó duda bál zárta a võfélyek ünnepét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!